Izvor: RTS, 18.Sep.2021, 16:25

Opozicija o merama koje su predložene na kraju druge faze dijaloga

Partije opozicije koje su danas učestvovale u međustranačkom dijalogu uz posredstvo evroparlamentaraca oglasile su se po završetku druge faze razgovora. Pojedine stranke, nezadovoljne merama koje su ponuđene, poručuju da će u narednim danima odlučiti o daljem učešću u primeni dokumenta.
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je, po okončanju druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije postignut pomak koji je dovoljan za promenu odluke o bojkotu izbora i da je ta stranka predložila nastavak dijaloga.
"Danas je bilo zanimljivo da su sve stranke vlasti i stranke koje nisu bojkotovale izbore bile oduševljene ovim sporazumom, a stranke koje su bojkotovale nisu mogle da prihvate predložena rešenja", rekao je Aleksić.
Aleksić je istakao da je danas svima jasno zašto je Narodna stranka bila za to da dva pregovarača sa jednom zajedničkom platformom predstavljaju bojkot opoziciju.
Dveri: Ovo je dogovor vlasti i EP, a ne dogovor sa opozicijomSrpski pokret Dveri u saopštenju konstatuje da je "novi evropski papir" koji su danas dobile stranke opozicije "bolji od prvog", ali da u njemu i dalje nema konkretnih garancija da će doći do poboljšanja izbornih uslova.
"Očekivanje da će aktuelna vlast sprovesti ove preporuke je nerealno jer to nisu uradili ni do sada. U primeni sporazuma nema opozicije koja bi kontrolisala kompletan predizborni proces, a to je jedina prava garancija. Ovo je zapravo dogovor između vlasti i evroparlamentaraca, a ne dogovor sa opozicijom. Ovo je spisak dobrih namera, ali ko garantuje da će ovo zaista biti i sprovedeno? Niti smo konsultovani o završnom tekstu niti smo imali mogućnost da uložimo amandmane", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da će Dveri u narednim danima zauzeti stav da li će uzeti učešća u unapređenju i primeni dokumenta.
Macura: Nećemo odbiti učešće u RIK-u i privremenom telu Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura ukazuje da ta partija neće odbiti učešće u RIK-u i Privremenom nadzornom telu.
Navela je objasnila da je dogovoreno proširenje RIK-a, formiranje Nadzornog tela, navodeći da joj je žao što oni koji su insitirali na tome sada odustaju da učestvuju u tim telima.
"SMS neće odbiti učešće u ovim telima. Ići na opciju ući u pregovore i ići sa ciljem da izađete iz tih pregovora sa opcijom sve ili ništa je, čini se, suviše optimističan i neralan zahtev s obzirom da se najveći deo opozicije trenutno nalazi van parlamenta i nema uporište za ono na čemu insistira", rekla je Macura na konferenciji za medije.
Tadić: Do kraja ćemo se boriti za izborne uslove Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić poručuje da će se do kraja boriti za izborne uslove i poziva opoziciju da sedne za pregovarački sto kako bi zajedno koordinisala aktivnosti.
Tadić je rekao da se mora boriti za izborne uslove kakva god da je platforma koju međunarodni predstavnici predlažu i vlast ovog trenutka usvaja, i da će to biti borba do samih izbora.
"Mi čemo učestvovati u skupštinskim telima i nadzornim telima želeći da menjamo tu klimu u Srbiji do poslednjeg trenutka i nećemo odustati do poslednjeg trenutka od borbe za najbolje moguće izborne uslove", rekao je Tadić dodajući da je bojkot izbora "opasna politička posledica".
Zelenović: U dokumentu nema ničega što je tražila opozicija Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović istakao je da se ništa od onoga što je opozicija tražila nije našlo u dokumentu o kome se razgovaralo.
"Mi danas nismo pristali da na bilo koji način podržimo dokument zato što tamo ne postoji ništa u zaključcima što može suštinski da unapredi izborne uslove", objasnio je Zelenović.
Zahvalio je evroparlamentarcima na učešću i na njihovoj potrebi da unaprede izborne uslove u Srbiji ocenivši da su dali sve od sebe iako "danas to nije uspelo".
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.