Opozicija kritikuje, poslodavci podržali rebalans

Izvor: RTS, 16.Apr.2009, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje, poslodavci podržali rebalans

Unija poslodavaca podržala rebalans budžeta. Opozicija smatra da mere Vlade nisu dovoljne za izlazak iz krize. Ekonomisti kritikuju predlog, najavljujući novi rebalans budžeta na jesen.

Rebalans budžeta, koji je usvojila Vlada, podržala Unija poslodavaca, ali je opozicija kritikovala ovakav potez smatrajući da je najava smanjivanja državne administracije jedina dobra vest, koja je danas došla iz kabineta Mirka Cvetkovića. 

Ekonomisti smatraju da su mere >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlade morale biti više usmerene pomoći najsiromašnijima, prognozirajući da Srbiju, početkom jeseni, čeka novi rebalans budžeta. 

"Unija poslodavaca Srbije podržava predloženi rebalans budžeta", izjavio je predsednik UPS-a Stevan Avramović.

Avramović je rekao da je jasno zbog čega su prihodi u budžetu manji, ali da ni do sada nije bilo sasvim jasno zašto su rashodi tako veliki i da je dobro što su smanjeni sa 748,7 milijardi na 719,8 milijardi.

Time je vlada pokazala da može da uštedi sredstva u svojim redovima i javnom sektoru, a kada bi se izvršila reforma tog sektora, kao što Unija predlaže, uštedelo bi se još i više, ukazao je Avramović.

"Dobro je što je država odustala od predloga da se dodatno oporezuju plate veće od 40.000 dinara i u privatnom sektoru, jer nije fer da se oporezuju oni koji pune budžet iz koga se isplaćuju plate koje su za 40 odsto veće nego u privredi", smatra Avramović.

Avramović je predložio Vladi da učini napor na otvaranju novih tržišta za našu privredu, kao što su Belorusija, Afrika i Emirati što će podstaći proizvodnju i izvoz, napominjući da u Africi sada ima dosta poslova u koje bi mogla da se uključe srpska preduzeća.

Šormaz: Mere vlade ne vode iz krize

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz ocenio je da mere vlade nisu mere za izlazak iz ekonomske krize, već samo pokušaj da se prilagodi rashodna strana budžeta prihodnoj strani.

DSS će konačan sud o predlogu rebalansa budžeta dati kada dobije i konačan materijal o svim ekonomskim merama vlade, rekao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, "jedina dobra stvar koja može da se desi jeste smanjenje državne administracije, ali, kako je naglasio, tek ćemo da vidimo da li će do toga doći ili ne".

Šormaz je ocenio i da Vlada Srbije "ništa ne radi na pitanju popravljanja ekonomskih uslova u zemlji, što je osnovno, a ne smanjenje državne administracije."

Šormaz je kritikovao i smanjenje transfernih sredstava opštinama i ocenio da će to smanjenje zaustaviti velike infrastrukturne projekte, "što će dovesti do otpuštanja radnika i napraviti još jedan udar na privredu Srbije".

Šormaz je podsetio da je DSS još od septembra 2008. godine upozoravala da će doći do disbalansa u budžetu, pada standarda građana, kao i zamrzavanja plata i penzija, ali da se vlada "ipak odlučila za ulazak u dužničko ropstvo kod MMF, Brisela i Vašingtona".

Šuković: Treba jačati tražnju, a ne ponudu

Ekonomista Danilo Šuković ocenjuje da je Vlada pri donošenju mera za ublažavanje krize trebalo pre svega da obezbedi one koje kriza najviše pogađa a to su siromašni" rekao je ekonomista Danilo Šuković.

"Sve mere vlade morale su mnogo više da budu usmerene prema pomoći siromašnima a ne bogatima, kao što je to nedavno najavljivao ministar za trgovinu govoreći o desetinama milijardi dinara pomoći za trgovinske lance, koji manje više imaju monopolsku poziciju, visoke marže i nisu ugroženi", smatra Šuković.

Šuković je, takođe, rekao da je trebalo imati u vidu i činjenicu da živimo u vreme koje beleži krizu tražnje, a ne ponude pa je i efekat mera trebalo fokusirati na jačanje tražnje a ne ponude.

Za prevazilaženje problema nastalih u krizi bilo je potrebno pronaći subvencije za nadoknade za nezaposlene, investirati u edukaciju i jačati investicije u infrastrukturu.

"To je model koji je Srbija trebalo da primeni, ali smo od tog modela odustali i sada posežemo za merama koje će predstavljati trošak a neće dati velike efekte", rekao je Šuković.

On smatra da za Srbiju takođe može biti opasno i to što će novcem koji će dobiti od MMF-a braniti nerealan kurs, a to znači da će "umesto da se postigne stabilnost zapravo štiti uvoznički lobi".

"Kurs treba braniti, ali na realnom nivou, da se omogući da izvoz i uvoz budu u ravnoteži", naveo je on.

Šuković takođe smatra da kriza ne bi smela da bude opravdanje za odstupanje od osnovnog kursa reformi kao i za uvođenje intervencionizma u privredi.

Činjenica da je vlada obećala da će uštedeti više od 80 milijardi dinara govori o tome da se "najzad uvidelo da ušteda može biti ostvarena, ali sa druge strane govori i o tome da se država do sada vrlo neracionalno ponašala", rekao je on.

Đogović: Budžet nije održiv ni nakon rebalansa

Saradnik beogradskog Instituta za tržištna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je  da budžet Srbije neće biti održiv ni nakon rebalansa, kojim je smanjen.

Đogović ocenjuje da se već u septembru može očekivati novi rebalans.

"Vlada Srbije će morati da usvaja nove mere, jer će biti veća rupa u budžetu nego što je predviđeno i veći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji bi mogao da ide minimalno do šest odsto, a možda čak i 10 odsto", rekao je Đogović.

Prema njegovim rečima, mere koje je Vlada usvojila nisu održive, tako da će morati da posegne za novim merama štednje što je teško, jer je kratak rok.

"Moraće se i na prihodnoj strani tražiti mogućnosti za popunjavanje budžeta, ili će se povećati budžetski deficit", rekao je Đogović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.