Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje odluku Ustavnog suda o Briselskom sporazumu

Ustavni sud postaje saučesnik izvršne vlasti u kršenju Ustava i razbijanju Srbije, smatra predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić

Reagujući na odluku Ustavnog suda Srbije, koji je odbacio zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma jer se većina sudija izjasnila da je reč o političkom, a ne pravnom pitanju, deo opozicije je juče ocenio da Ustavni sud radi pod političkim pritiskom i da će proizvesti nesagledive posledice za opstanak države Srbije.

Sudije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ustavnog suda su, naime, 10. decembra na sednici odlučile upravo onako kako im je sugerisao ministar pravde Nikola Selaković tokom javne rasprave održane u junu ove godine.

Tokom jednodnevne javne rasprave u USS, Selaković je rekao da bi ovaj sud trebalo da se proglasi nenadležnim jer se radi o političkom, a ne pravnom aktu. Ministar je čak upozorio USS da bi svojim odlučivanjem o ustavnosti „preuzeo ulogu Vlade Srbije za utvrđivanje i vođenje politike”.

Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS), čiji su poslanici sa još nekoliko iz drugih stranaka 2012. godine tražili izjašnjavanje Ustavnog suda, rekla je juče da je odluka doneta pod političkim pritiskom vlasti i da će proizvesti nesagledive posledice za opstanak države Srbije i sigurnost svakog pojedinca. Ona je podsetila da su zahtev predsednika Srbije Tomislav Nikolić u maju prošle godine da USS „zastane sa ocenom ustavnosti” i pritisci ministra pravde Selakovića i izvršne vlasti da se sud „proglasi nenadležnim” rezultirali ovom kapitulacijom Ustavnog suda i pobedom politike nad pravom.

„Ako Ustavni sud kaže da Briselski sporazum nije pravni akt, na osnovu čega naši državljani na KiM više ne mogu da dobiju ni ličnu kartu ni pasoš Republike Srbije i na osnovu čega je uvedena carina na robu koja se iz ostatka Srbije prenosi na Kosmet”, upitala je Sanda Rašković Ivić i konstatovala za Betu da Ustavni sud postaje saučesnik izvršne vlasti u kršenju i razbijanju Srbije.

Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović smatra da Briselski sporazum ima jasne pravne odredbe i da je zanimljivo to što ga je USS sada proglasio političkim aktom, pogotovo jer je usvojen u skupštini. 

Stefanović smatra da je ovakva odluka posledica situacije u kojoj premijer Srbije Aleksandar Vučić ima „punu institucionalnu i vaninstitucionalnu kontrolu” nad svime u državi. Poslanik DS-a je u izjavi za Betu podsetio da je ministar Selaković svojim izjašnjavanje prekoračio ovlašćenja i izvršio pritisak na sud davanjem smernica kako da odlučuje.

I predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić, koji je bio potpredsednik DSS-a, smatra da Ustavni sud nije imao „ni profesionalne ni moralne sposobnosti” da oceni ustavnost Briselskog sporazuma, koji je nastao na osnovu dogovora srpskih i kosovskih vlasti u aprilu 2013. godine. „Umesto da oceni ustavnost Briselskog sporazuma, sud se poveo za nadripravnim tumačenjem ministra pravde i proglasio ovaj antiustavni dokument političkim aktom. Tim kukavičkim činom, sud je pogazio i Ustav Srbije i osnovne principe pravničke struke”, naveo je Samardžić u izjavi za agenciju Beta.

B. Mitrinović

objavljeno: 16.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.