Opozicija kritikuje novi zakon o obrazovanju

Izvor: Mondo, 20.Sep.2017, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje novi zakon o obrazovanju

U Skupštini Srbije burna rasprava o predlogu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Šarčević tvrdi da je sada ministar samo "stilska figura". Opozicija kaže da će novim zakonom sva vlast biti centralizovana u ministarstvu.

Foto: FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Rasprava u Skupštini Srbije ni danas nije prošla bez dobacivanja. Tokom izlaganja poslanika Sande Rašković Ivić lider radikala Vojislav Šešelj dobacivao joj je uvredljive reči, na šta mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je ona odgovorila da "nije u rijalitiju".

Rašković Ivić je tokom rasprave rekla da će ministar prosvete predloženim Zakonom birati direktore u 2.500 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to može da dovede do negodovanja nastavnika i roditelja.

Ona je naglasila da možemo doći u situaciju da 10 odsto roditelja i nastavnika bude nezadovoljno izborom direktora, a to znači da će u 250 škola biti situacija kao u zemunskoj školi.

"Zakon ne vodi u izbor najboljih kadrova već najpodobnijih i najposlušnijih", naglasila je Rašković Ivić.

Poslanik Žarko Korać takođe je rekao da nije dobro da se na jednom mestu koncentriše sva prosvetna politika i što se nacionalni prosvetni savet svodi na savetodavno telo.

KAZNE za đake i roditelje - zakon u Skupštini

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da se treba vratiti unificiranim udžbenicima i da država povede više računa šta stoji u tim udžbenicima.

Šešelj je protiv prijemnih ispita jer učenik, kako kaže, ne može u jednom danu da pokaže šta je naučio tokom školovanja, te da se mora poštovati diploma osnovnih i srednjih škola.

"Moramo se vratiti prosvetnim inspekcijama, da iznenada dolaze na časove, da se kontrolišu kvalitet nastave, a čestim testiranjem kvalitet znanja učenika", naglasio je.

Šešelj je ocenio i da migranti ne treba da se uključuju u nastavu u postojećim školama, jer ne znaju srpski jezik i ne mogu da prate nastavu, te da će zbog toga trpeti deca iz Srbije.

"Treba formirati posebna odeljenja, nastavu na engleskom koju će da finansiraju UN", rekao je Šešelj u parlamentu.

Lider radikala osvrnuo se i na protest roditelja u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu, koji već treću nedelju ne šalju decu na nastavu zbog smene direktora. On je rekao da je to jedna od najboljih škola u Srbiji i da nije slučajno "što su roditelji i đaci uz direktora".

Ministar o "slučaju Ljuba": "Facebook revolucija"

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je ministar trenutno samo "stilska figura" i da nije imao nikakva ovlašćenja pri izboru direktora, te da su na čelo škole mogli da dođu loši rukovodioci, a da se to posle "leči" u dugim postupcima.

"Idemo na zahteve da ljudi koji će biti na rukovodećim pozicijama budu sa visokim kompeticijama", rekao je Šarčević.

Procedura će, kako je rekao, kao i do sada biti "ispoštovana", izbor će proći sve instance - od kolektiva, konkursa, školskog odbora, lokalne samouprave, pokrajine, a na kraju će ministar, odnosno timovi, sve to da verifikuju.

Kako je rekao, definisano je i razrešenje direktora.

Đačke uniforme - lepa ideja, ali... (FOTO, VIDEO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Osnova za moderan obrazovni sistem ili politizacija školstva

Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2017

Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja i zakon o viskom obrazovanju stigli su u Skupštinu po hitnoj proceduri. Braneći zakone, ministar prosvete poručio je da se njima stvara osnova za moderan obrazovni sistem. Opozicija kritikuje - tvrdi da zakoni minsitru daju previše nadležnosti i otvaraju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.