Opozicija: Zakoni o obrazovanju ne rešavaju nijedan problem

Izvor: N1 televizija, 21.Sep.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Zakoni o obrazovanju ne rešavaju nijedan problem

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu objedinjenu raspravu o predlozima zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju, a rad nastavljaju u ponedeljak, 25. septembra. Na predloge tih zakona podneto je više od 1.200 amandamana.

Vladajuća većina najavila je podršku zakonima, dok je opozicija kritikovala predložena rešenja uz ocenu da daju prevelika ovlašćenja ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poslanici opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su tokom rasprave o predlozima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju ocenili da ti predlozi ne rešavaju ni jedan problem, već otvaraju nove i ukazali da se sve reforme "lome" preko leđa prosvetnih radnika, kao i na nizak novo bezbednosti u školama.

Poslanica SRS Vjerica Radeta ocenila je da je "greota" i sramota "što skupštinska većina nije razumela značaj ova dva predloga zakona" i omogućila odvojenu raspravu o ova dva važna zakona.

Ona je rekla da zakonska rešenja treba sistemski da reše probleme i dodala da su poslanici SRS podneli 98 amandmana.

Prema njenim rečima, bezbednost u školama je na jako niskom nivou, kao i da se u osnovnim školama deca drogiraju i da vršnjačko nasilje uzima maha.

"Mora se nešto preduzeti da se to spreči. Kasno je kada se nešto desi i kada neko zbog nekih političkih poena zaposedne medije, pa traži da se donese, ne znam Aleksin zakon, Zojin zakon, Marijin zakon itd, to je vređanje tih žrtava, te dece koje su žrtve na ovaj ili onaj način tog vršnjačkog nasilja ili nekog drugog", rekla je Radeta.

Ona je rekla i da je ozbiljna primedba to što je predviđeno da ministar bira direktore škola" i dodala da je to u suprotnosti sa decentralizacijom za koju se zalaže SRS.

"Kako ćete vi kao ministar stati iza izbora direktora na primer u Boljevcima, u Pukovcu, Brajićima ...Lokalne samouprave treba da budu u procesu izbora direktora, ali to pre svega moraju da rade školski odbori, ali ne ovako kako ste vi predvideli...Znate, lokalna samouprava, na žalost koristi svoju trenutnu moć, tamo neke lokalne kabadahije, lokalni moćnici u opštini koriste svoju moć i zloupotrebljavaju je u tim školskim odborima", navela je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević saglasio se da je bezbednost učenika u školama veliki prioritet i naveo da su neki pomaci za godinu dana napravljeni.

On je rekao da je prisustvo školskih policajaca u školama veće, da postoji dežurstvo nastavnika, da se organizuju predavanja o bezbednosti.

Šarčević je rekao da pitanje bezbednosti nije pitanje zakona već normativnih akata i da tu značajnu ulogu ima organizovanost škole ali i saradnja sa MUP-om.

Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika koja je, kako je rekla, 15 godina bila prosvetni radnik, ocenila je da se svaka reforma i sve što se dešava u školstvu "lomi preko ledja" prosvetnih radnika.

Ona je rekla da ni jednom prosvetnom radniku nije u interesu da nastavni program izgleda onako kako izgleda sada.

"Prosvetni radnici su neprestano pritisnuti izmedju zahteva roditelja, dece, države, zahteva koji im se postavljaju i, kako rekoh, svaka reforma i svaka promena u sistemu ide preko njihovih ledja. Zbog toga se dešava da svaki prosvetni radnik strahuje od takozvanih tehnoloških viškova i gubitka posla", navela je ona.

Prema njenim rečima, Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je neprihvatljiv i ne rešava ni jedan problem.

"Glasaćemo protiv ovakvog zakona i mislim da zakon koji je donesen na ovakav način, bez dijaloga, bez pravog dijaloga i sa samom prosvetom, sa svim organima, sa sindikatima itd. nije prihvatljiv i smatramo da ne rešava praktično ni jedan problem od svih nagomilanih problema, već će otvoriti i nove", kazala je Čabraja.

Ona je dodala da se predlogom zakona otvaraju nove mogućnosti za politizaciju i korupciju.

 Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić ocenio je da je dosadašnji način izbora direktora bio štetan.

"Imali smo školske odbore koji su osiguravali neku demokratičnost u izboru. Medjutim imali smo i razlivanje odgovornosti...Ono što sada imamo je jasna adresa, vrlo jasna adresa. Sutra ukoliko taj direktor ne valja, znamo kome ćemo se obratiti, znamo od koga ćemo tražiti da ispravi i na kraju znamo ko je kriv. Mislim da je ovo svojevrsni iskorak u kome se utvrdjuje jasna odgovornost", naveo je Zukorlić.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić ocenila je da današnja i jučerašnja rasprava u parlamentu o Predlogu zakona o visokom obrazovanju bila kvalitetna jer poslanici opozicije nisu iznosili "suštinsko neslaganje" već "odredjen kritike na hitan postupak donošenja zakona".

Poslanica SPS Vesna Ivković rekla je da će ta poslanička grupa u danu za glasanje glasati za oba predloga zakona.

Na predloge zakona stiglo je 1.234 amandmana.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.