Oporavak Vol strita

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak Vol strita

Indeks njujorške berze za trećinu niži od najviše vrednosti zabeležene pre dve godine. Obim trgovine vrednosnim papirima na nivou od pre deset godina. Ipak, psihološka granica od 10.000 garantuje da je trgovina u zamahu i da se vraća poverenje u berzu.

Magičnu granicu od 10.000, indeksu njujorške berze malo nedostaje da preskoči. Pre pola godine, pao je na niske grane, vrednost Dau Džounsa vrtela se oko 6.500. Analitičari kažu da berza šalje signal da je bezbedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << investirati. Oporavku su doprineli povoljni ekonomski pokazatelji, koji se, mada stidljivo, ipak pojavljuju.

Indeks njujorške berze, uprkos tome što žuri ka vrednosti od 10.000, još je za trećinu niži od najviše vrednosti zabeležene pre dve godine. Obim trgovine vrednosnim papirima na nivou je od pre deset godina. Ipak, 10.000 je psihološka granica koja garantuje da je trgovina u zamahu i da se vraća poverenje u berzu.

"Nije više pitanje da li ćemo, već kada ćemo stići do 10.000. i da li će se to dogoditi do kraja ove ili u prvoj polovini sledeće godine. Siguran sam da idemo ka toj granici. Upozorio bih investitore da ih ne pokolebaju mali padovi ili zastoji kojih će biti u međuvremenu", rekao je analitičar Art Hogan.

Pozitivni ekonomski pokazatelji, kompanijski profiti i više cene dobara kojima se trguje vetar su u leđa Dau Džounsu, nabrajaju analitičari. Berzu je podstakao i prvi čovek američkih federalnih rezervi Ben Bernanki, kada je rekao "Recesija je verovatno gotova u ovom trenutku".

Oporavak od recesije, teške poput one tridesetih godina prošlog veka, ipak će biti spor i treba vremena da se otvore nova radna mesta.

"Vol strit šalje signal preduzetnicima da se vratio u igru. Javlja da smo prevazišli konstantan pad cena vrednosnih papira i pesimizam. Kaže, hej, preduzetničkoj Americi krenulo je na bolje, zarađuje se više novca, ljudi se vraćaju na berzu i investiraju više. To je najbolje od svega", istakao je Hogan.

Dau Džouns odslikava poslovanje američke industrije. Osmislili su ga 1896. godine urednik Vol Strit Džrnala Čarls Dau i statističar Edvard Džouns kao prosek cena akcija dvanaest najvećih industrijskih kompanija.

Stanje industrije u Americi danas pokazuje prosek berzanskog poslovanja trideset kompanija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.