
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2024, 15:23
Oplenačka berba - zdrava hrana i najbolja vina
U Topoli je završena trodnevna privredno turistička manifestacija Oplenačka berba koja se po 61. održala u čast vina i voća. Sa više stotina izlagača i velikim brojem posetilaca Oplenačka berba je jedna od najvećih manifestacija u Srbiji gde se mogu probati najkvalitetniji proizvodi, zdrava hrana i najbolje vino.
Druga nedelja oktobra svake godine, već više od šest decenija, rezevisana je u Topoli za Oplenačku berbu. Najbolji vinari i voćari iz Šumadije, ali i cele >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije dolaze da izlažu svoje proizvode. Ipak za malo Oplenačka berba da ostane bez svog glavnog zaštitnog znaka, grožđa jer je ove godine voće dosta poranilo.
"Ovde sam pet godina ali to je malo koliko ovde ljudi ima koji izlažu i po dvadeset godina ali i mi smo relativno mlada vinarija. Kada su u pitanju vina iz Topole i Aleksandrovca nema neke razlike, svakko pravi na neki svoj tradicionalni način koji je nasledio od svojih predaka. Ova godina što se tiče Župe u nekim krajevima je bila baš dobra jer je bilo dosta sunca i šira grožđa je bila velika i možda je išla i 25, tako da se nadamo dobrom vinu", kaže Milan Kaplarević- vinarija "Pepkom’’, Aleksandrovac.
"Deseta godina je meni već ovde kako izlažem voće. Mi smo neke mlađe vinograde zadržali zalivanjem gde smo dodavali azot da bi grože moglo da se zadrži i malo smo mu produžili vegetaciju, ubrano je pre jedno nedelju dana, moralo je da bude u komoramo ali to nije nikakav problem i evo prodaje se", kaže Mikan Tomić- voćar, selo Brezovac, Aranđelovac.
"Pored sveže borovnice bavimo se i proizvodnjom proizvoda od borovnice kao što su džemovi, vina i rakije od borovnice gde smo prošle godine osvojili zlatnu medalju ovde na ocenjivanu na Oplenačkoj berbi u Topoli. Ta sama voćna vina su specifična i slatakstog su ukusa dok je vino od grožđa oporijeg ukusa. Vlada veliko interesovanje za vinom od borovnice jer je jako kvalitetno, pogotovu za krvnu sliku, a takođe se traži i vino od kupine", kaže Slavko Šević- voćar i vinar, selo Gornja Šatornja, Topola.
"Uvek je kod nas bila ozbiljna proizvodnja ali eto ozvaničili smo je pre dve godine tako da smo ušli na velika vrata naše vinske srpske scene. Koreni kao i sama proizvodnja prodežu se u prošlost, pradeda i deda su radili, tata je nastavio tako sad i ja. U ovom trenutku zadovoljni smo ali videćemo kako će se sama vina razvijati u podrumu i videćemo šta če imati više a šta manje potencijala za odležvanje i sve ostalo", kaže Dimitrije Petrović- vinarija ,"Dika’’, selo Lipovac, Topola.
Na Oplenačkoj berbi se mogu naći različiti proizvodi a ono što je nama privuklo pažnju je lekovita zimnica ili zdravlje u tegli.
"Neke biljke idu i u maslinova ulja i u rakiju. Ljiljan na primer i to naš starinski, beli on ide u rakiju i mnogo je dobar za bolove kostiju, zglobova, tako i neven koji je toliko zdrava biljka da mi nismo svesni toga. Takođe i sremuš, u njega ništa ne ide, on se samo nabere, stavi u teglu i onda on pusti svoje sokove ne idu u njega dodaci. U lavandu kada je u ulju isto ne idu dodaci samo maslinove ulje", napominje Slavica Janković - poljoprivredno gazdinstvo ,"Janković’’, selo Vlaško polje, Mladenovac.
Pored visko kvalitetnih vina ni jedna manifestacija u Šumadiji ne može proći bez šljive i rakije, a opet gde je dobro piće tu je i dobro meze.
"Imamo 14 proizvoda, naravno najbolja nam je šljiva i ona se prodaje najviše ipak smo u Šumadiji i to u poslednje vreme najviše ide crvena ranka, to naša najstarija autohtona sorta. Rakiju smo od šljive već ispekli, vrhunskog je kvaliteta, puna je bila šećera, briks je bio 23, aromu je dala fantastično i sada odležava u hrastovim buradima i očekujemo za dve do tri godine od nje vrhunski kvalitet", dodaje Vladica Stanojević- destilerija ,,Despot’’, Kragujevac.
"Ljudi kupuju vino i kupuju pršutu i slaninu, najbolju sa Zlatibora. Ja svake godine dolazim ovde i ima sada jedno petnaest godina bilo da je lepo vreme ili ne mi dolazimo. Najboje idu šumadijska vina i zlatiborska pršuta a ja bih preporučio i suvu jagnjetinu. Ja najviše volim pršutu uz vino no ne smem", kaže Dragoljub Šopalović - proizvodnja ,"Šopalović’" selo Mačkat, Zlatibor.
I ove godine Oplenačka berba je privukla veliki broj turista, pa za tri dana uvek prođe i više stotina hiljada ljudi kroz Topolu uživajući u narodnom stvaralaštvu, muzici i igri.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...