Opet traže doživotnu za Karadžića

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet traže doživotnu za Karadžića

Tužioci su zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića kome se se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid u BiH.

U nastavku iznošenja završnih reči, tužioci su priložili niz dokumenata koja obuhvataju Karadžićeve naredbe za vojno delovanje na Sarajevo. Iz njih je vidljivo da je on mogao povećavati i smanjivati nivo terora kojima je kažnjavao Armiju BiH za akcije na drugim područjima, prenose mediji.

"Karadžić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je znao da pijani vojnici besmisleno ispaljuju granate na Sarajevo. To je poznato po tome što se žalio na te incidente, govoreći da se na taj način traćila skupa municija i da zbog toga ima mnogo problema. Ali, takvo ponašanje trajalo je u kontinuitetu tri godine", istaklo je tužilaštvo.

Nije bilo uždrzanosti kada su se ispaljivale granate na naseljena područja, a svrha toga bilo je širenje terora, rekla je tužiteljka Katrina Gustavson i pokazala fotografiju pijace Markale nakon granatiranja u kojem je poginulo 68, a ranjeno 144 osoba.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini izmedju 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji nakon niza godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je sudjenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužioci zatražili doživotni zatvor za Karadžića

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2014

Tužioci su danas zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića kome se se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini...U nastavku iznošenja završnih reči, tužioci su priložili niz dokumenata koja obuhvataju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.