Opet smo ih ubili! Neko mora da stane na kraj ovom ludilu

Izvor: Telegraf.rs, 11.Dec.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet smo ih ubili! Neko mora da stane na kraj ovom ludilu

Zbog nelegalnog korišćenja nelegalnog otrova "karbofuran" u poslednje vreme dolazi do sve češćeg uginuća zakonom zaštićenih orlova belorepana.

Ovo je danas izjavio ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov, a kao razlog on je naveo neznanje ili namernu želju da se unište druge životinje - štetočine, sa čijim leševima belorepan dolazi u kontakt zbog toga što se radi o ptici grabljivici.

- Orao belorepan je jedna od naših najkrupnijih ptica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << radi se o grabljivici, koja u ovom periodu godine najčešće jede leševe divljih životinja, jer je u vodenim staništima, gde se inače hrani drugim pticama i ribom, teško doći do hrane - rekao je Tucakov i dodao da su lisica i šakal posebno kritične vrste životinja za belorepane, jer se najčešsće hrani njihovim leševima.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je rekao da se pesticid "karbofuran" nekada prodavao kao "furadon", i da se može naći na ilegalnom tržištu, a postoje i zalihe.

- Tako nastaje veliki problem u zaštiti prirode koji se ogleda u crnoj statistici da je od 2009. godine, pa praktično do juče, izgubljeno gotovo 60 jedinki orlova belorepana - rekao je Tucakov.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Po njegovim rečima najveći broj od pomenutih 60 jedinki tih zaštićenih ptica, dokazano je otrovan "karbofuranom".

Tučakov je naglasio da je orao belorepan indikator lošeg odnosa koji imamo i prema pesticidima i prema prirodi i istakao da će problemi sa uginućem životinja biti manji ukoliko se pesticidi, oni koji su dozvoljeni, upotrebljavaju odgovorno.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ovde je reč o jednoj frapantnoj situaciji, svaki slučaj uginuća belorepana koji pronađemo mi prijavljejemo nadležnima, odnosno, inspekcijama, policiji ili tužilaštvu i oni se procesuiraju. Moram reći da do sada niko nije kažnjen, ali četiri predmeta se nalaze kod tužilaštava i dva su na suđenju - kazao je Tucakov i dodao da su pre nekoliko dana u Sremu u okolini mesta Grabovci, pronađena četiri uginula otrovana belorepana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Opet smo ih ubili Neko mora da stane na kraj ovom ludilu

Izvor: medio.rs, 11.Dec.2016

Od 2009. godine, pa praktično do juče, izgubljeno je gotovo 60 jedinki orlova belorepana a niko nije kažnjen..Zbog nelegalnog korišćenja nelegalnog otrova “karbofuran” u poslednje vreme dolazi do sve češćeg uginuća zakonom zaštićenih orlova belorepana...Ovo je danas izjavio ornitolog...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.