Opet problem s otpadom, građani prijavljuju neprijatan miris

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet problem s otpadom, građani prijavljuju neprijatan miris

Problem opasnog otpada u Beloj Crkvi i dalje je aktuelan - građani prijavljuju da se neprijatan miris ponovo širi iz fabričke hale u kojoj je firma "EKO21" radila sa takvim materijama.

To direktor firme za N1 potvrđuje, tačnije, da se one u hali pretvaraju u bezbedan otpad i tvrdi da nema opasnosti po građane. Ipak, taj slučaj ponovo je otvorio pitanje zakonske regulacije te oblasti, koja je trenutno prepuna manjkavosti.

Svi oni koji su mislili da je opasan otpad >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iz Bele Crkve prevezen na bezbednu lokaciju, prevarili su se. Opasne materije prebačene su u Novi Sad, u skladište za koje, takođe, ne postoji dozvola, pa je i tamo zabranjen dalji prijem otpada. Direktor firme priznaje – u Beloj Crkvi se opasne supstance još tretiraju, ali onima koji se žale na neprijatan miris poručuje – to je subjektivni utisak.

"Niko od nas nije nosio masku i niko neće osećati, niti ja osećam ikakve posledice. Samo što nekima smrdi, a nama – miriše", kaže vlasnik firme "EKO 21" Ljubomir Milićević.

 Međutim, druge stvari u ovoj priči smrde - kako je uopšte došlo do toga da se otpad nalazi u napuštenoj hali, a da niko za to nije dao odobrenje? Ministar kaže – problem je u komunikaciji između lokalnih i viših nivoa vlasti.

"Moramo imati komplementarnost svih ovih aktera, inače – desiće nam se da, na primer, predsednik opštine Žitorađa ne zna šta mu se dešava u ovom prostoru. To ne smemo da dozvolimo", navodi ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Međutim, upravo to su dozvolili. Naime, država je u februaru izmenila Zakon o upravljanju otpadom, gde je izbačen deo koji obavezuje operatera da pribavi dozvolu od lokalne samouprave. U prevodu, država im je omogućila da otpad tretiraju gde god zakupe prostor.

"Najverovatnije je zakonodavac uvideo da se mi operateri susrećemo sa poteškoćama i da nama, operaterima i generatorima otpada olakšaju", smatra Milićević.

Da li je zakon izmenjen kako bi se izašlo u susret ovim kompanijama, ministar nije komentarisao, ali obećava - problem će biti rešen.

"Postoje niža pravna akta koja moramo da donosimo i kojima možemo da izvršimo usmeravanje u pravcu u kom je nama potrebno da bi stvari funkcionisale onako kako treba", kaže ministar Nedimović.

Da bi stvari funkcionisale kako treba, navode stručnjaci, Srbija bi morala da ima deponiju za trajno odlaganje otpada, koju nema, pa se najveći deo ovih materija izvozi u zemlje koje je imaju, što je skupa operacija.

"Pa naravno da onda pribegavaju svim onim manje, da kažemo, moralnim i zakonskim opcijama – da odlože tamo gde niko ne vidi, dok ih neko ne uhvati u tome i na neki način ne kazni", kaže Snežana Maletić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Inače, srpski zakon o upravljanju otpadom prepisan je iz evropske prakse, ali stručnjaci napominju da je baš zato nedorečen u vezi s onim stvarima u kojima Srbija zaostaje za zapadnim zemljama. Odlaganje opasnog otpada - jedna je od njih.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Opasn otpad još u Beloj Crkvi

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2016

Problem opasnog otpada u Beloj Crkvi i dalje je aktuelan - građani prijavljuju da se neprijatan miris ponovo širi iz fabričke hale u kojoj je firma "EKO21" radila sa takvim materijama...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.