Opet je pomoć iz NR Kine došla baš u trenutku kad nam je potrebna VIDEO

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 19:25

"Opet je pomoć iz NR Kine došla baš u trenutku kad nam je potrebna" VIDEO

Narodna Republika Kina donirala je medicinska sredstva Vojsci Srbije vredna 755.000 evra.

Kako je rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin za televiziju B92, u pitanju su mobilni respiratori, toplomeri, šlemovi za merenje temperature.

"Opet je pomoć iz NR Kine došla baš u trenutku kad nam je potrebna i došlo je baš ono što nam je potrebno. Dobili smo puno mobilnih respiratora, monitore, pumpe za infuzioni rastvor, toplomere, šlemove za merenje temperature. Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono što nam je u ovom trenutku posebno potrebno. Ova pomoć najviše znači Vojsci Srbije zbog mobilnih i privremenih bolnica koje postavljamo i zbog kojih nam je potrebna oprema koju možemo da premeštamo sa mesta na mesto", istakao je ministar.

Dodao je da je Kina još jednom potvrdila naše čelično prijateljstvo, a Srbija nikada ne zaboravlja svoje prijatelje.

"Ima i zemalja koje su nam bliže, ima i zemalja koje bi zbog naše istorije i svega što smo radili imale razloga da nam budu i zahvalne. Ipak, Kina se prema nama ponaša kao da imamo istu granicu i kao da smo uvek imali istu istoriju", rekao je ministar.

Medicinska oprema koju je donirala Kina namenjena je prvenstveno suzbijanju epidemije, ali i lečenju pacijenata obolelih od infekcije izazvane koronavirusom i uključuje 40 neinvazivnih respiratora za mehaničku ventilaciju pluća pacijenata teže obolelih od virusne infekcije, 20 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, 30 infuzionih pumpi - uređaja za intravensku terapiju, pet prenosivih infracrvenih toplomera i šest termovizijskih kaciga za daljinsko očitavanje telesne temperature.

Medicinska sredstva iz donacije biće raspoređena u skladu sa potrebama sistema odbrane, vojnozdravstvenih ustanova, kao i potrebama svih zdravstvenih ustanova u prevenciji epidemije koronavirusa u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.