Izvor: B92, 09.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet islamske marame u Turskoj

Ankara -- Turski parlament usvojio je ustavne promene kojima se ukida zabrana nošenja islamskih marama na univerzitetima u toj zemlji.

S 403 glasa za i 107 glasa protiv, parlament je usvojio izmenu zakona kojom će se Ustavu dodati član da svako ima pravo da ga država i institucije tretiraju na jednak način", rekao je predsedavajući parlamenta Koksal Toptan. Drugi, poslednji amandman, po kojem "niko ne sme da bude lišen prava na više obrazovanje", usvojen je takođe s 403 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 550 glasova poslanika.

Istovremeno, desetine hiljada Turaka protestovalo je danas u Ankari zbog usvajanja novih mera, zahtevajući ostavku vlade.

Vlada premijera Tajipa Erdogana, međutim, tvrdi da mere imaju za cilj širenje demokratije i sloboda na putu integracije u EU.

Sekularisti, s druge strane, sumnjaju u prave namere Erdogana, koji je prethodno predlagao i da se uvede krivično kažnjavanje za bračnu prevaru.

Mnoge Turkinje strahuju da će nosenje marama na univerzitetima voditi pritiscima da žene počnu da pokrivaju i telo i nose tradicionalne islamske feredže.

Zabrana nošenja marama na univerzitetima uvedena je 1980. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.