Opet Milanović: Kad Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu, svi srećni

Izvor: B92, 24.Jul.2021, 16:29

Opet Milanović: "Kad Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu, svi srećni"

Jučerašnja "razmjena mišljenja" na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od evra otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, kaže Zoran Milanović.

"A na ovu reakciju podstakla me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade i najbližeg saradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom", dodaje.

"Po Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hrvatskoj. Nije jasno šta to predstavlja? Objasniću. Pre nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno veće u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u saradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet miliona evra srbijanskog javnog novca. Da bi banka bila registrirovana u Hrvatskoj, trebala je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uslovima Hrvatske narodne banke. Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Ceo projekt etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Lično sam s tadašnjim ministrom finansija Linićem nastojao pronaći neki izlaz, ali nije išlo ni s milionima beogradskih evra, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namjere su bile iskrene. Nije išlo", navodi u svojoj objavi na Fejsbuku Milanović, a zatim nastavlja: "Na samom kraju mandata moje vlade hrvatska država darovala je SNV-u vredne nekretnine u Preradovićevoj u Zagrebu. Darovala, jer nasledne osnove prema Privredniku, odnosno Prosveti, nije bilo… Baš zgodno! Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati HRVATSKU PRAVNU FINANSIJSKU OSOBU (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Evrozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rešenje: kada Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi srećni"-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.