Operske zvezde Rusije u Beogradu

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operske zvezde Rusije u Beogradu

Najveće operske zvezde Boljšoj teatra nastupiće u četvrtak u Beogradu u čast Dana Rusije, a u organizaciji Centra "Sava" i Narodnog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Centar "Sava" i Narodno pozorište, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Ruske Federacije, organizuju veliki koncert 13. juna povodom najvećeg ruskog praznika -  Dana Rusije. Na koncertu će nastupiti zvezde Boljšoj teatra uz saradnju orkestra Narodnog pozorišta pod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upravom Dejana Savića.

Boljšoj, na srpskom znači veliki, međutim čuveni teatar u Moskvi ime je dobio u vreme carske Rusije kada se smatralo da su opera i balet otmeniji od dramskih predstava, pa su tako operske kuće dobile naziv Veliki, a dramski Mali teatar.

Boljšoj teatar zaštitni znak ruske kulture i umetnosti u Beograd je danas doveo svoje operske zvezde koje predvodi Maklava Kasrašvili, legendarni ruski i svetski sopran, ujedno i direktor Opere.

"Odnos naša dva naroda je oduvek prijateljski, dugogodišnji odnosi. Ja sam treći put ovde i svaki put sam doživela divan prijem publike", kaže Kasrašvilijeva.

Maklava Kasrašvili je osim beogradske, očarala publiku pevajući na napoznatijim svetskim scenama, a poseban odnos ima sa svojim kolegama kao dirketor Opere.

"Važno je da imam prijateljski odnos sa njima, a ne da se ponašam kao veliki šef. Samo tako mladi umetnici mogu da ispolje svoje talenat, a mi u našu trupu primamo samo najbolje", ističe direktorka opere.

Na koncertu u Centru "Sava" pevaće sa kolegama koji su se dokazali i na međunarodnoj sceni.

Zbog kulturnog i društvenog značaja ovog događaja, Ministarstvo kulture se aktivno uključilo u njegovu realizaciju.

"To je jedna lepa prilika da naši umetnici dođu u kontakt sa tom ruskom školom koja nije od juče ovde. Ruska škola je, možemo slobodno da kažemo kod nas i postavila Operu između dva rata", kaže ministar kulture Bratislav Petković.

Orkestar Narodnog pozorišta i maestro Dejan Savić su spremni za saradnju sa sjajnim ruskim solistima koji će pevati poznate operske arije i duete.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.