Operativci Hamasa lovili na bućku: Hiljade izraelskih vojnika odavalo informacije? VIDEO

Izvor: B92, 02.Nov.2023, 23:13

Operativci Hamasa lovili "na bućku": Hiljade izraelskih vojnika odavalo informacije? VIDEO

Koristeći ukradene slike devojaka operativci iz "Osovine otpora" preko društvenih mreža pokušavaju da prevare izraelske vojnike da odaju informacije.

Vojska je u četvrtak saopštila da je osujetila mrežu pristalica Hamasa koji koriste lažne profile na društvenim mrežama kako bi izvukli informacije od vojnika Izraelskih odbrambenih snaga, u očiglednom pokušaju da prikupe informacije o tome koje će jedinice biti poslate u pojas Gaze i kada će biti raspoređene. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

IDF je saopštila da je mreža profila, uglavnom na Instagramu, koristila fotografije stvarnih žena za "pecanje" informacija.

Lažni nalozi su uspostavili kontakt sa vojnicima i "upravljali nekom vrstom romantične veze... kroz prepisku, glasovne snimke i video pozive“ kako bi prikupili informacije za Hamas, saopštila je vojska.

Mrežu je činilo desetine lažnih profila na društvenim mrežama, a broj potencijalnih žrtava bio je između stotina i hiljada vojnika, uključujući i rezerviste.

IDF nije saopštio da li su te prevare proizvele ikakve obaveštajne podatke za Hamas.

Profili su vođeni iz zemalja koje su povezane sa Iranom u takozvanoj Osovini otpora Izraelu i Zapadu, saopštila je vojska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.