Operacija žute mrlje na VMA

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija žute mrlje na VMA

Pacijenti koji imaju problema sa žutom mrljom oka, odnedavno mogu da se operišu i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. U Srbiji, od ove bolesti godišnje oboli od tri do pet hiljada ljudi.

Posle potpisivanja ugovora sa Republičkim zavodom za zdravstvenu zaštitu, pacijenti koji imaju problema sa žutom mrljom oka moći će da se operišu i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Cepanje žute mrlje oka, odnosno ruptura gorući je problem u oftalmologiji savremenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doba. U Srbiji, svake godine od te bolesti oboli od tri do pet hiljada ljudi.

Ruptura žute mrlje oka javlja se uglavnom u starijem životnom dobu, između šeste i sedme decenije, a u poslednje vreme, i kod mlađe populacije.

Pacijentkinja Vera Novaković kaže da je zadovoljna operacijom, jer su joj otklonjeni svi simptomi koji su joj ugrožavali vid.

Pored staračke rupture žute mrlje, uzrok može da bude i povreda oka, a može da se javi i kao posledica nekog oboljenja, najčešće dijabetesa. Jedini način lečenja je operacija.

Miroslav Vukosavljević doktor sa VMA kaže da se operacija radi tako što se koriste setovi za mikrohirurgiju.

"Ulazi se u oko sa tri mala reza koja se ne šiju. Skalpelom se otkloni stakleno telo i dolazi se do žute mrlje, a nakon toga se instrumentima ljušti membrana", objašnjava Vukosavljević.

Prvih sedam dana posle operacije, pacijent mora da vodi računa o posebnim položajima i pokretima glave, da bi se ubrzalo zatvaranje rupture.

Doktor Nenad Petrović sa VMA kaže da je prednost ove intervencije u odnosu na klasičnu operaciju to što je pacijenta moguće operisati u lokalnoj anesteziji.

"Postoperativni period je mnogo lakši i neuporedivo kraći, i pacijenti nemaju problema sa suzenjem i grebanjem oka", kaže doktor Petrović.

Intervencija traje 25 minuta, uspešnost je oko 90 posto, a oporavak traje od tri do šest meseci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.