Operacija uz minimalna oštećena tkiva

Izvor: RTS, 08.Nov.2012, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija uz minimalna oštećena tkiva

Prvi put u Srbiji, urađena je operacija kičme minimalno-invazivnom metodom. Lekari niškog Kliničkog Centra i tim neurohiruga iz Slovenije operisali su dva pacijenta sa juga Srbije, a liste čekanja za ovu operaciju, kažu, više neće biti.

Lekari niškog Kliničkog Centra i tim neurohiruga iz Slovenije prvi put su izveli operaciju kičme minimalno-invazivnom metodom kod dva pacijenta sa juga Srbije. Liste čekanja za operaciju kojom se kičma fiksira titanijumskim ili grafitnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pločicama, neće biti, iako će u Nišu moći da se operišu pacijenti iz cele Srbije.

Pacijenti će, kažu, već za tri dana biti otpuštena iz bolnice. Pacijentkinja iz okoline Vranja kaže da o intervenciji malo zna, ali se, kako kaže, nada da će posle dvadeset godina rešiti hroničan bol u kičmi.

"Nadam se boljem, zato sam i došla ovde i prešla toliko kilometara", kaže Donka Bojković iz Radovnice kod Vranja.

Za razliku od klasične operacije kičmenog stuba, novom metodom tkivo se zaseca samo centimetar ipo, nema presecaja mišića, pa ni bolova posle interevencije.  Diskusi se zamenjuju titanijumskim ili grafitnim pločicama.

Direktor Neurohiruške klinike Niš Nebojša Stojanović kaže da je suština što brži oporavak pacijenata i što teže operacije raditi za kraće vreme.

"Znači ne oštetiti pacijenta, a što više mu pomoći i to je jedan trend u svetskoj hirurgiji", dodaje Stojanović.

U regionu ovakva intervencija radi se samo u Zagrebu i Mariboru. Niški tim lekara stručno se usavršavao u Austriji, Nemačkoj i Hrvatskoj. Prvu oepraciju u Srbiji naši lekari uradili su sa kolegama iz Slovenije koji su za godinu ipo dana operisali 20 ljudi.

"Mi smo vrlo zadovljni, jer naši pacijenti tri dana mogu ranije da idu kući. Nekada je to bilo oko sedam dana i, ono što je najvažnije, oni odlaze bez bolova", kaže doktor Gregor Moćnik sa Univerzitetske klinike Maribor.

Godišnje u Nišu kičmu može da operiše 300 pacijenata. Materijala za novu metodu ima, pa liste čekanja za sada neće biti.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da će biti spremni da prime pacijente, pre svega sa teritorije Srbije, a ako bude interesovanja i potrebe, oni su, kako kažu, otvoreni da prime i pacijente iz inostranstva.

Klinika za neurohirurgiju u Nišu, koja godišnje zbrine 1.000 pacijenata sa juga Srbije, uskoro bi trebalo da dobije spinalni i centar za oboljenja mozga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.