Маск тужи „Open AI“, сматра да је фирма изабрала профит, уместо службе човечанству

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 16:06

Маск тужи „Open AI“, сматра да је фирма изабрала профит, уместо службе човечанству

Амерички предузетник и милијардер Илон Маск поднео је пред судом у Сан Франциску тужбу против калифорнијске компаније „Open AI“, њених суоснивача Сема Алтмана и Грега Брокмана и придружених ентитета, наводећи да су тужени прекршили своје уговорне споразуме у којима се наводи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ће развијати вештачку интелигенцију (АИ) у корист човечанства. Фото: Танјуг/AP/Jae C. Hong Маск тврди да су га Алтман и Брокман у 2015. години убедили да помогне у оснивању и финансирању тадашњег стартапа „Open AI“ и обећали да ће то бити непрофитна организација фокусирана на сузбијање конкурентске претње од Гугла, преноси портал Тех кранч.
Уговор о оснивању захтевао је да „Open AI“ своју технологију учини „слободно доступном“ јавности, наводи се у тужби.
„Open AI“, компанија која стоји иза генеративног система вештачке интелигенције „ChatGPT“, је упркос томе прешла на профитни модел пословања након склапања партнерства са Мајкрософтом, који је у њу уложио око 13 милијарди долара.
„У стварности, међутим, „Open AI“ је претворен у де факто филијалу највеће технолошке компаније на свету, Мајкрософта“, тврди тужба, додајући да „Open AI“ усавршава вештачку интелигенцију како би максимализовао профит за Мајкрософт, а не да би служио човечанству.
Тужилац сматра да је овај поступак „комплетна издаја Уговора о оснивању“ тадашњег стартапа „Open AI“.
Маск је, према тужби, у пероду од 2016. до септембра 2020. године дао „Open AI“ више од 44 милиона долара и у неколико првих година компаније био њен највећи дародавац.
Илон Маск је напустио управни одбор „Open AI“ у 2018. године и одбио да након одласка прихвати удео у компанији.
Promet robe na veliko i malo u četvrtom tromesečju 2023. veći za 12,1 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Маск тужи „Open AI“, сматра да је фирма изабрала профит, уместо службе човечанству се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.