Opasnost od terorističkih napada u RS

Izvor: Blic, 24.Jul.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opasnost od terorističkih napada u RS"

Opasnost od terorističkih napada u Republici Srpskoj postoji i skoro je nemoguće sprečiti neki takav napad, zbog čega treba delovati preventivno, izjavio je "Glasu Srpske" izvor iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema tom izvoru, najviše vehabija u RS ima na području Srebrenice i Kozarca, kod Prijedora, i oni su, kao i svi pripadnici tog pokreta u RS, dobro naoružani raznim vrstama oružja.

Izvor je naveo da u Srpskoj postoje sela u kojima su vehabije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedini ili većinski stanovnici. MUP RS već duži period istražuje vehabije i nesporan je podatak da su oni dobro naoružani, piše list.

"Sa sigurnošću možemo tvrditi da vehabije poseduju pešadijsko naoružanje, a treba utvrditi da li imaju teže vojno naoružanje ili eksploziv", rekao je pomenuti izvor banjalučkom listu.

Prema ovom izvoru, "veoma je teško sprečiti teroristički napad".

"Ako se neka zatvorena grupa dogovori da napadne neki objekat, veoma je teško to sprečiti. Na našim prostorima ima puno naoružanja i eksploziva koji je zaostao iz rata, a tu su i ljudi koji znaju njima da rukuju. Policija RS može da obezbedi što više objekata i na taj način smanji mogućnost napada", rekao je izvor iz vrha MUP-a RS.

Prema procenama policijskih zvaničnika Federacije Bosne i Hercegovine, najveću opasnost više ne predstavljaju lica afroazijskog porekla, koja su u BiH stigla tokom rata iz islamskih zemalja, nego domaće bošnjačko stanovništvo, koje se vrbuje kroz stipendiranje i druge vidove materijalnog davanja.

Predsednik zajedničke komisije Parlamentarne skupštine za odbranu i bezbednost Branko Zrno rekao je da oni imaju podatke da u BiH ima oko 3.000 vehabija koji su najverovatnije naoružani, a kakav je to arsenal oružja teško je tvrditi.

Vehabije se takmiče u "peintbolu"

Pripadnici vehabijskog pokreta planiraju za 27. jul skup na Vlašiću, gde će organizovati neka sportska druženja, navodi "Glas Srpske".

Prema informacijama neimenovog izvora iz vrha MUP-a RS, vehabije će se, između ostalog, takmičiti u igri "peintbol", koja predstavlja simulaciju gađanja vatrenim oružjem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.