Opasno zagađenje vazduha u Beogradu

Izvor: Mondo, 19.Feb.2019, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasno zagađenje vazduha u Beogradu

Prema poslednjim informacijama, veoma zagađen vazduh trenutno je u Starom gradu i na Novom Beogradu, a takođe i na Mostarskoj petlji.

Foto: MONDO/Strahinja Stojanović - ilustracija

Prema podacima Automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, u 20 sati na opštini Stari grad u Beogradu izmereno je zagađenje od čak 195 PM 10 čestica, zbog čega je u opasnoj "ljubičastoj", veoma zagađenoj zoni.

Visoke koncentracije PM 10 čestica >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << večeras su zabeležene i u Smederevu gde iznose 240 PM10 čestica, a u Obrenovcu čak 293!

Dozvoljena količina je, inače, 50 mikrograma po metru kubnom.

Dekan Hemijskog fakulteta prof. dr Ivan Gržetić rekao je za RTS da su jedan od najvećih problema sautomobili koji su proizvedeni pre 2005, pre uvođenja evro 4 standarda.

Borba za vazduh: Šta preduzeti u Srbiji? (FOTO)

Takođe tu su i sumpor-dioksid, grejanje na ugalj.

"U gradovima broj tih čestica koje mi ne vidimo, u kubnom metru je negde deset na deseti ili jedanaesti čestica. To su ogromni brojevi, a u selima se to smanji samo na deset na deveti, što je samo deset puta manje", ukazuje Gržetić.

Kakav vazduh udišemo. Da li se upalio ALARM? (FOTO)

Na jednom međunarodnom skupu u Sarajevu rečeno je da je 16 fabrika na Zapadnom Balkanu, sagrađenih u vreme komunizma, emitovalo 2016. godine istu količinu sumpor-dioksida kao 250 fabrika većeg kapaciteta u Evropskoj uniji.

Možda je ipak od odgovora na pitanje kako su Evropljani to uspeli, važnije šta kažu lekari. Hronični bolesnici imaju najviše problema, a 20 puta ih je više nego pre 30 godina.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.