Opasni otpad sa placa firme „Eko 21” uklonjen, vlasnik u bekstvu

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasni otpad sa placa firme „Eko 21” uklonjen, vlasnik u bekstvu

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obišao je lokaciju u Pančevu, gde je pre nekoliko meseci otkriven opasan otpad. Na placu firme „EKO 21” bilo je oko 260 tona otpada, a danas su odnesene poslednje količine na dalji tretman.
Bilo je potrebno nekoliko meseci da se, u skladu sa svim procedurama, opasan otpad preduzeća „Eko 21” odnese iz Pančeva.

Ministarstvo za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << životne sredine izvršilo je selekciju i ispitivanja, a najvažnije je da se reagovalo na vreme i da nije došlo do zagađenja vode i zemljišta.
„Deo tog otpada je hemijski, manje od 10 odsto, njega mi ne tretiramo ovde - to ide u inostranstvo na spaljivanje. Ovaj preostali je organski, razni naftni derivati, gorivo, to će biti tretirano kod nas”, objasnio je Slobodan Tošović, savetnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.
Vlasnik firme „Eko 21” je u bekstvu, ali sudstvo je završilo neke ranije procese.
„Jedan proces je završen pravosnažnom presudom”, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. „Okrivljeni su osuđeni - prvooptuženi na četiri i po godine, a ostali na godinu i po i godinu dana zatvora. Znači, za zločine prema životnoj sredini u ovoj našoj lepoj zemlji se odgovara, i to zatvorom.”
U okolini Pančeva otkrivena je još jedna lokacija sa opasnim otpadom, u ciglani u Bavaništu, gde treba ispitati 250 tona. Njegovo uklanjanje državu košta oko hiljadu evra po toni. Ono što nam nedostaje su postrojenja za preradu, jer se na slanje u inostranstvo daje oko 20 miliona evra godišnje, i u to u budućnosti treba ulagati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uklanjanje otpada u Pančevu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Dec.2018

Poslednja burad opasnog otpada koji je otkriven u seoskom ataru u Pančevu nadomak Beograda uklonjena su sa te lokacije nakon devet meseci rada. Ukupno je pronađeno 260 tona otpada. Odakle je donet i koliko je tačno stajao na seoskom gazdinstvu pre nego što je 12. marta ove godine pronađen, još...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U Pančevu više nema 260 tona opasnog otpada

Izvor: Mondo, 13.Dec.2018

Nelegalno uskladišten opasni otpad pronađen u martu na području Pančeva uklonjen je i zbrinut u skladu sa svim neophodnim zakonskim procedurama, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan...Foto: MONDO - Goran Sivački Ilustracija..Trivan, koji je obišao lokaciju u Pančevu,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.