Opasne igre velikih sila (5): I svemir je bojno polje

Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2018, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasne igre velikih sila (5): I svemir je bojno polje

SAD su rešene da kompetentno odgovore na pretnje iz svemira koje predstavljaju pre svega Rusija i Kina, pa je najavljeno formiranje svemirskih snaga vojske SAD. Vlada SAD obrazlaže inicijativu za formiranje svemirskih jedinica sve većom pretnjom koju u svemiru predstavljaju Rusija i Kina. Svemir u sve većoj meri postaje ratište i "mi moramo prihvatiti tu realnost", rekao je ministar odbrane Džim Matis prilikom predstavljanja koncepta.

Potpredsednik SAD Majk Pens naglasio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je došlo vreme da se formiraju svemirske jedinice SAD!

- Moskva i Peking su napravili svemirsko oružje koje bi moglo da bude pretnja za satelite SAD ili da omete sisteme za navigaciju. Nije dovoljno da budemo prisutni u svemiru, moramo tamo da dominiramo. Mir se uspostavlja samo snagom. A u svemiru će svemirske snage SAD sledećih godina postati ta snaga - rekao je Pens.

Potpredsednik je pozvao Kongres da odobri stvaranje šestog roda vojske. Prema njegovim rečima, vlada predsednika Donalda Trampa će od Senata i Predstavničkog doma tražiti dodatnih osam milijardi dolara za budžet za odbranu i period od narednih pet godina.

Pentagon je izneo neke detalje o novim Svemirskim jedinicama. Na primer, trebalo bi da bude formirana specijalna organizacija za razvoj u svemiru kao i jedinica stručnjaka koji bi trebalo da postanu "profesionalci u vođenju rata u svemiru". Osim toga, biće formirana i Komanda oružanih snaga u svemiru.

Još se ne zna u kojoj meri je namera Vašingtona u skladu s Ugovorom o svemiru iz 1967. godine koji su ratifikovale i SAD. Prema njemu, zabranjeno je stacioniranje oružja za masovno uništenje u svemiru.

Osim toga, u svemiru ili na nebeskim telima kao što je Mesec nije dozvoljeno otvaranje vojnih baza i održavanje vojnih vežbi. S druge strane, svakoj zemlji je eksplicitno dozvoljeno da izvodi civilne letove u svemir ili da istražuje svemir.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.