Opasne igračke sa magnetima

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasne igračke sa magnetima

Koju god igračku da vaš mališan odabere, vi mu je kupite bez razmišljanja. A da li ste se nekada zapitali da li je to dobro za njega. Verovali ili ne, mnoge igračke mogu da naškode mališanima ili da ozbiljno ugroze njihovo zdravlje.

Naime, kako tvrde američki pedijatri, posebno su opasne one igračke koje sadrže magnete. Dakle, njih ne bi trebalo da kupujete svojoj deci, posebno ako imaju manje od tri godine. Jer veoma lako može da se desi da dete slučajno proguta magnet. To >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može da blokira sistem za varenje, a to opet može da izazove čitav niz zdravstvenih teškoća. Veliki problem je i to što radiološkim pregledom ne može da se ustanovi gde se progutani predmet nalazi ili da se vidi da nije zapeo u tkivu. Pri pregledu lekari koriste kompas kako bi ustanovili da li je uopšte reč o magnetu. Stručnjaci zato preporučuju da se deci mlađoj od šest godina ne kupuju igračke koje sadrže magnetiće. Kod dece mlađe od tri godine oprez treba da bude još veći jer u tom uzrastu deca sve instinktivno stavljaju u usta, a njihovi disajni organi su još premali.

Održavanje igračaka

Gumene dečje igračke će ostati gipke i mekane ako ih nakon pranja istrljate s nekoliko kapi glicerina. Ostavite ih tako preko noći, pa ih ponovo isperite mlakom vodom i sapunom.

Plišane igračke iščetkajte kukuruznim brašnom ili očistite snažnim usisivačem. Očetkano krzno popravite fenom. Rupe koje se javljaju na igračkama usled dugotrajne upotrebe zakrpite šarenim krpicama i dobili ste novog medu dangubu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.