Opasna zabava u NS: Nova igra KATAKOMBA RULET uzima maha među tinejdžerima

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2017, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna zabava u NS: Nova igra KATAKOMBA RULET uzima maha među tinejdžerima

Zna da traje satima, a mnogi ne mogu nadju sami izlaz iz nje

Novosadski tinejdžeri osmislili su opasnu igru - zove se katakomba rulet - uđu u Petrovaradinsku tvrđavu i pokušavaju da reše njene lavirinte. Ta igra zna da potraje satima, ako izlaz uopšte i uspeju da nađu sami.

Istorija kroz konstrukciju: Kako je "Most slobode" postao jedan od simbola Novog Sada

Misterije Petrovaradinske tvrđave više od pedeset godina pokreću mlade da testiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoje psihofizičke veštine upravo na tom mestu.

- Ovo je upravo ta tačka odakle je počinjao taj adrenalin da radi, čuvena igra Zid smrti, odakle se bajsevima i nabudženim apen četvorkama odavde upravo kretalo i išlo do kraja Tvrđave i bila igra klinaca sedamdetih godina koji su odavde ozbiljno mogli da padnu, ali ono što je interesantno, nikada niko od njih, nikada, nije pao -  kaže Leon Šurbanović, UGRIP Novi Sad.

Mreža podzemnih hodnika od 16 kilometara u četiri nivoa nalazi se na Tvrđavi. Tu počinju i najspektakularnije legende o podzemlju Petrovaradinske tvrđave. Najpoznatija je ona o mističnoj aždaji. Alu u podzemlju sigurno nećete sresti, ali oprezni morate biti.

- Pazi, nemoj levom stranom da ideš. Dole ima rupa, rupčaga, zapravo radi se o varalici, kako su je stari istraživači zvali, inače je to kontraminska galerija, tzv. De-er - navodi.

Kroz hodnike nas vode momci iz UGRIP-a, koji su istražili skoro 90 odsto podzemlja. Za razliku od nas, u istraživanje katakombi sve češće kreću najmlađi Novosađani, i to bez pratnje.

- Ukoliko bi se klinci gubili ovde u kontraminskom sistemu, ovaj ovde izlaz jedan je od alternativnih izlaza na koji bi oni izvukli živu glavu, doduše morali bi malo da se provuku, ali ipak bi uspevali i na ovaj prolaz da izađu - objašnjava Šurbanović.

Uspevali su oni koji su imali sreće. Bilo je i dece koja, ni posle deset sati provedenih u podzemlju Tvrđave, a igrajući igru "rulet katakombe", nisu uspeli da pronađu izlaz. Ali jesu svetlost dana. Kroz puškarnice.

- Lutali su i ovde su se zadržali, jer je ovde bilo svetla. Da je pao mrak, bilo bi mnogo teže i njima da se snađu, jer kad padne mrak ove puškarnice više nemaju smisla - naglašava on.

Kada deca, bez pratnje, krenu u pohode istraživanja podzemnih tunela, nastupa panika, i kod njih, jer izlaz ne mogu da pronađu, i u njihovim porodicama.

- Njihova majka, to pričam za tu šestu ekipu, kada je zvala ona je bila u totalnom ludilu, zvala je policiju, zvala je hitnu pomoć, napravila se čitava halabuka oko toga - navodi Šurbanović.

Tada, uglavnom, na scenu stupaju momci iz UGRIP-a, koji katakombe poznaju kao svoj džep.

- Dali smo joj logistiku kako da izađu, jer sam ja s njom pričao telefonom i ona je posle zvala njih kroz puškarnicu, jer su oni stavili telefon na spikerfon, i na taj način im objasnila kako treba da idu, pošto bukvalno, naša logistika je bila da hodnikom idu pravo, ovde skrenu levo, pa desno i na taj način su izašli, inače pre toga su lutali, bili su pet sati, koliko su imali zapravo baterija, a zapravo cela njihova avantura je otišla na devet sati - priseća se on.

Leon kaže da do trećeg nivoa podzemlja vode čak i hodnici osnovne škole "Jovan Popović" i savetuje da ga deca izbegavaju, kako ne bi završili u lavirintu podzemnih katakombi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.