Opao ugled srpske nauke zbog nerealizovanog kredita

Izvor: Press, 17.Okt.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opao ugled srpske nauke zbog nerealizovanog kredita

Član Političkog saveta Demokratske stranke Dragoslav Petrović, izjavio je danas da su ugled i uticaj naučno-istraživačkog rada i visokog obrazovanja Srbije u svetu opali zato što Ministarstvo za obrazovanje nije realizovalo kredit Evropske investicione banke od 200 miliona evra.
          Kako se navodi u saopštenju DS, Petrović je istakao da su naučno-istraživački rad i visoko obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << imali uzlaznu liniju sve do pre dve godine.
On je objasnio da se to ogledalo u citiranosti domaćih istraživača, kvalitetu naučno-istraživačkih radova u delu publikacija koje su naučnici imali u svetskoj literaturi i u visokoj poziciji koju su zauzeli domaći vodeći univerziteti, poput Beogradskog univerziteta i Univerziteta u Novom Sadu.
"Nažalost, došlo je opadanja ugleda i uticaja u svim sferama i svi ovi pokazatelji su krenuli silaznom linijom što je posledica, pre svega, nerealizovanih obaveza koje je imala naša republička vlada odnosno, ministarstvo za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj”, izjavio je Petrović.
Prema njegovim rečima, najveći deo sredstava od odobrenog kredita Evropske investicione banke od 200 miliona "apsolutno nije realizovan".
"Došlo je do zastoja u realizaciji nabavke opreme i potrošnog materijala, prekinut je ciklus od više stotina istraživanja koji je završen krajem 2014., a prvi put u modernoj istoriji razvoja ove nauke taj konkurs nije obnovljen. Potpuno nelegalno i u jednoj konfuziji su se našli svi naučni instituti, naučna istraživanja i univerziteti u tom svom segmentu", rekao je Petrović.
On je dodao i da je zakasnio nacrt strategije koji odiše, kako kaže, starim orijentacijama, neambicioznošću i koji "neće doneti ništa novo i neće omogućiti nove konkurse". 
 "Rešenje je u tome da se urgentno povećaju izdvajanja koja se odnose na nauku i tehnološki razvoj s jedne strane, i da dođe do izmene zakonskih propisa u skladu sa time kakva je praksa u razvijenim evropskim zemljama, a da se za takva investiranja privreda oslobodi i ima neke poreske olakšice", smatra Petrović.
Prema njegovim rečima, treba dodati i zalaganja da se spreči dalji odliv našeg najkvalitetnijeg kadra, a što mora biti i u sklopu izmene upisne politike kvota na univerzitetima koje se, kako je rekao, po inerciji oslanjaju na ono što je bilo pre deset i 20 godina.
"Ne vodi se računa o tome šta je potrebno u razvoju ove države", rekao je Petrović.
Član Političkog saveta DS izneo je i podatak da, kako tvrdi, nije iskorišćeno ni 11,7 miliona evra koje je odobrila Evropska komisija, a koji su bili namenjeni za zaštitu sredine i realizaciju projekta u vezi sa Vin 2, Vin 3 i Vin 4, a odnosi se na vodu u Vinči, na obezbeđivanje nisko-radioaktivnog otpada.
"Sve to govori da se ipak na jedan neodgovoran način odnosilo prema krucijalnim problemima, u jednoj oblasti koja za zemlje koje su u razvoju treba da bude osnovni resurs", rekao je on.
Petrović je zaključio da je za sve te propuste objektivna odgovornost na ministru za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj i njegovom "nestručnom i neambicioznom timu".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.