Oni su treći u svetu!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2016, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su treći u svetu!

Lepe vesti ponekad do Srbije sporo putuju. Za ovu tvrdnju, najbolji je primer tim talentovanih studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je zahvaljujući ljudima dobre volje, a među njima i čitalaca "Vesti", uspeo da ode na finale naučnog takmičenja IFEC na Tajvanu i donese bronzanu medalju!

Čak ni pokušaj državnog puča u Turskoj, kada su se ovi naši studenti igrom slučaja zatekli u opštem haosu na istambulskom aerodromu, nije ih omeo da se stignu na vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Tajvan i pokažu svoje znanje. Ne bez razloga. Njihov energetski pretvarač, izum, na kome su vredno radili više od godinu dana, oduševio je stručni žiri.

- Takmičili smo se sa devet timova iz celog sveta koji dolaze sa najprestižnijih univerziteta, i uspeli da se rangiramo među tri najbolja. Bila je velika stvar što smo se uopšte plasirali u finale, uprkos tome što nemamo ni upola tehničke uslove u laboratoriji kakve imaju drugi timovi - rekao je Miloš Ješić, vođa ovog tima.

On ističe da im brojne poteškoće koje su ih pratile na ovom putovanju, nisu pokvarile raspoloženje.

- Uprkos tome što je naš odlazak zbog nedostatka novca visio o koncu, radili smo na pretvaraču i verovali da će se naći najbolje rešenje. Tako je i bilo: zahvaljujući humanim ljudima, pojedincima iz dijaspore i bivšim studentima našeg fakulteta, uspešno smo prevazišli sve to, i stigli na Tajvan da pokažemo šta to Srbija ume - istakao je Miloš Ješić.

Osim trećeg mesta, ovaj tim osvojio je i nagradu za najbolji obrazovni uticaj koji njihov projekat može postići. Vratili su se u otadžbinu, tiho kao što su i otišli, bez pompe i namere da svoje uspehe obelodanjuju. Razlog je jednostavan: ovi talentovani mladi ljudi nisu previše poneseni uspehom, već su i dalje fokusirani na stvaranje novih ideja koje će im, nadaju se, nekad doneti i prvo mesto.

Mi im to u ime "Vesti" i naših čitalaca od srca želimo.

Anonimna dobrotvorka iz Nemačke poklonila je početkom juna beogradskim studentima hiljadu evra uz poruku da to sigurno neće biti promašaj, da mlade uvek treba podsticati na još bolje rezultate ali dati im i razlog da ne napuštaju svoju otadžbinu. Ovaj prilog istovremeno bio je i spomen na 26-godišnjeg Aleksandra Sašu Popovića, talentovanog Novosađanina, svojevremeno studenta generacije, a koji je poginuo 1. juna 1999. godine kod mesta Nadalj, u blizini rodnog grada, braneći Srbiju od NATO agresora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.