Oni su poginuli? Objavljen spisak putnika ruskog Il-76

Izvor: B92, 24.Jan.2024, 19:52

Oni su poginuli? Objavljen spisak putnika ruskog Il-76

Glavna urednica televizije Raša tudej Margarita Simonjan objavila je spisak ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su navodno poginuli u padu ruskog aviona Il-76.

Ukrajinske vlasti nisu komentarisale spisak.

Ukrajinski medij Suspilna analizirao je spisak koji je objavia Margarita Simonjan i potvrdio da se većina imena ranije pominjala među ratnim zarobljenicima ili nestalim licima. Takođe, neki od ljudi sa liste pojavili su se u ruskim propagandnim video-snimcima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Suspilne nije mogao da potvrdi da su oni sa spiska zaista bili u avionu kada se srušio, niti da su potencijalno bili deo planirane razmene zarobljenika. Ukrajinci su saopštili da je razmena otkazana, uprkos tome što su se pridržavali svog dela pogodbe.

"Ukrajina je, sa svoje strane, ispunila sve dogovore za pripremu razmene“, rečeno je. Rusi koji je trebalo da budu pušteni na vreme dopremljeni su na mesto razmene, gde su bili čuvani. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da se u avionu na putu za razmenu nalazi 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika, kao i šest članova posade i tri pratnje.

Podsetimo, Rusija je nakon pada aviona tražila sastanak Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.