Oni dolaze na mesto Vagnera: Još brutalnija plaćenička jedinica; Šta je Oluja Z?

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 16:50

Oni dolaze na mesto Vagnera: "Još brutalnija plaćenička jedinica"; Šta je Oluja Z?

Umesto boraca Vagnera koji su, zajedno sa svojim šefom Jevgenijem Prigožinom, povučeni, Rusija izvodi nove snage za "kompleksne zadatke", pod nazivom Oluja Z.

Oluja Z trebalo bi da bude zamena za vagnerovce i o njima se već piše kao o zloglasnoj, "još brutalnijoj" jedinici plaćenika ruske kompanije koji su se godinama kalili po konfliktnim zonama sveta, šireći interese ruske države.

Reč je o regrutovanim zatvorenicima čije se ime prvi put čulo početkom aprila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dokumentima koje su našle ukrajinske snage.

Zapadni izvori, među kojima i Institut za proučavanje rata, think tank iz Vašingtona, procenjuju ukrajinske zvaničnike koji su im pokazali dokumente kao "pouzdane".

Prema tim izvorima, reč je o "nezavisnim, združenim, taktičkim" jedinicama, formiranim za "hitno operacijsko korišćenje u posebno složenim borbenim jedinicama".

Pripadnicima jedinice Oluja Z obećani su skraćenje zatvorske kazne i plata ekvivalentna 2200 dolara mesečno, što je dvostruko više od medijalne plate u Ruskoj Federaciji.

Institut za proučavanje rata ocenio je da će pripadnici Oluje Z biti dodati ruskim snagama kako bi smanjili iscrpljenost vojske bitkama na istoku i jugu Ukrajine. Navodi se da će nove jedinice delovati sa snagama Narodne republike Donjeck.

Navodi se i da se jedinice sastoje od stotinu boraca koji su raspoređeni u grupe s različitim funkcijama. Novi borci će nakon obuke u trajanju od samo deset do 15 dana biti raspoređeni u borbu, među ostalim ići će u Bahmut i Avdivku. Ukrajinski gradić Bahmut posebno je na glasu kao klanica u kojoj teku reke krvi obe strane.

Jedinice Oluje Z poduzimaće "borbene operacije na područjima gde su teški geografski uslovi" i "osvajati važne ciljeve, poput uporišta, komandnih mesta, komunikacijskih centara, zgrada i struktura", napisao je ukrajinski zvaničnik na društvenoj mreži Tviter.

Prema oceni Instituta za proučavanje rata, ruska vojska verovatno će jedinice iz ovog kontingenta koristiti kao podršku u ostvarivanju manjih taktičkih uspeha i za podsticanje daljih ofanzivnih operacija i ostvarivanje ciljeva. Međutim, pitanje je koliko u tome mogu biti uspešni, s obzirom na nedostatak ratnog iskustva tih ad hok ruskih borbenih jedinica.

Osim toga, vojni analitičari podsećaju da je moral ruskih snaga ionako toliko nizak da teško da će "olujno" pojačanje biti značajna razlika na terenu.

Ruska vojska generalno ima problem s moralom i obukom kadra, a britansko Ministarstvo obrane s time u vezi je u nedjelju u priopćenju govorilo o "ekstremno visokom" broju slučajeva ispada, zločina i smrti povezanih s konzumacijom alkohola.

Problem s zavisnostima i alkoholizmom muči rusko društvo, pogotovo siromašne i zabačene delove, nevezano za rat.

Britansko Ministarstvo odbrane još je u aprilu pisalo o 10.000 novih zatvoreničkih regruta u ruskim redovima.

Grupa Vagner, to nije tajna, najvećim je delom pronalazila svoje nove članove upravo u ruskim zatvorima.

Međutim, veruje se da je nakon svađe Prigožina i ruskog vodstva plaćenička kompanija izgubila pristup tom bazenu ljudstva, a njihovu je praksu nastavilo rusko vojno rukovodstvo.

Oluja Z trebalo bi da zauzme mesto Prigožinovih boraca. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak je sredinom januara izjavio da je Vagner regrutovao gotovo 40.000 boraca iz zatvora, a da ih je gotovo 30.000 već poginulo, ranjeno ili nestalo u Ukrajini.

Mnogi vagnerovci korišćeni su kao topovsko meso u po smrtnosti zloglasnoj bici za Bahmut. Neki su navodno poslati da kopaju rovove bosi. Prigožin je sam izjavio da je u februaru ostao bez pristupa ruskim zatvorima, a tada se govorilo da će Vagner ostati bez boraca "vrlo brzo".

Spremnost zatvorenika za ratovanje nije velika i izveštaji govore o prednjim jedinicama iza kojih idu obučene vojničke snage kako ne bi bilo bežanja nazad.

Neki pripadnici grupe Oluja Z navodno su izrazili podršku Jevgeniju Prigožinu kada je pre dve nedelje počeo svoj marš na Moskvu.

Međutim, nakon što se zaustavio, optužili su ga za kukavičluk, a pojavio se i snimak pripadnika Oluje Z koji su izvređali šefa Vagnera nazivajući ga "pacovom" koji je "pobegao".

"Svi smo bili spremni ići za tobom. Ne samo Oluja Z, nego i tvoji ljudi. Ali, nisi muškarac", navodi jedan naoružani muškarac na snimku.

Osim Oluje Z, konkurencija vagnerovcima su specijalne čečenske jedinice Ahmat za koje je Prigožin aludirao da u Ukrajini lenstvuju dok njegovi ljudi podnose najveće žrtve.

Prigožin je u intervjuima govorio o 50.000 regrutovanih zatvorenika. Oko deset hiljada je poginulo u Bahmutu. Prigožin je takođe tvrdio da njegovi ljudi, čak i oni koje je doveo iz zatvora, čine puno manje zločina od drugih regrutiranih zatvorenika.

Čovek zadužen za jedinice Oluje Z je Jevgenij Vladimirovič Burdinski, ruski general koji vodi mobilizaciju u Rusiji.

Njegov zadatak je da integriše vojske samoproglašenih narodnih republika Doneck i Luhansk u rusku redovnu vojsku.

Burdinski je nadležan za Oluju Z, a pretrpeo je jake kritike tokom pobune Jevgenija Prigožina jer je niz jedinica proglasio odanost šefu Vagnera čiji je cilj bio smena u ruskom vojnom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.