Oni dnevno pripreme 150.000 obroka. A nijedan se ne pojede u istom gradu

Izvor: Blic, 17.Feb.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni dnevno pripreme 150.000 obroka. A nijedan se ne pojede u istom gradu

Kada putujute avionom, ručak je poseban ugođaj. Da li zbog dosade ili navike, sa nestrpljenjem očekujete trenutak kada će stjuardesa (ili stjuart) pred vas staviti poslužavnik. Verovatno ste se nekada zapitali odakle ta hrana stiže. "Blic" je bio u poseti kompaniji DO&CO, koja se bavi keteringom i čije se sedište nalazi u Istanbulu na aerodromu "Ataturk". Sve počinje sa pranjem svežeg povrća...

...seckanjem. "Spremamo hranu kao za svoje porodice - zdravu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od svežih namirnica. Kvalitet nam je najvažniji", kažu u kompaniji „DO&CO“.

Omlet od 1.000 jaja priprema se duže od sat vremena.

Sveža peciva se mese u zgradi koja se nalazi tik uz aerodrom, tako da su hlepčići u avionu i dalje vrući i mekani.

Naravno, tu je i najslađi odeljak - za dezerte.

Spremaju se posude.

Svaki obrok se priprema prema striktnoj proceduri. Radnici koji pakuju hranu ispred sebe imaju detaljna uputstva. Umesto suvih, bezukusnih sendviča, spremaju se tradicionalna jela.

Na meniju su turski specijaliteti, ali i delikatesi internacionalne kuhinje. Kada se obroci "slože", šalju se na traku za pakovanje.

Obrok je spreman za avion.

Radnici „DO&CO“ preko računara nadziru porudžbinu za svaki let...

Hrana se potom pakuje i transportuje do aviona...

...i služi putnicima na jednoj od više od 240 destinacije na koje leti ova kompanija. Na interkontinentalnim letovima u avionima su i kuvari koji se brinu da hrana bude servirana u skladu sa jednim od slogana kompanije: "Najbolji restoran na visini od 10.000 metara".

Gastronomski raj na letu za Istanbul

Na letu za Istanbul u biznis klasi "Turkiš erlajnza" poslužen je vrhunski meni. Za predjelo: musaka od plavog patlidžana, tartar biftekom od lososa i salata. Za glavno jelo bilo je moguće dobiti grilovanu teletinu sa kari sosom ili koktela od škampi. Za dezert čokoladni mus. Naravno, i nekoliko tura turskih vina, a moglo se izabrati i pivo, sokovi, viski...

Turska kompanija „DO&CO“ ima 6.000 zaposlenih širom sveta, od kojih u Istanbulu radi 3.000, pripremi čak 35 miliona obroka godišnje. Hranu pripremaju za 60 avio-kompanija. „DO&CO“ je proglašena za najbolju ketering kompanije u biznis klasi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.