Oni će se pobrinuti da ne budem premijer

Izvor: B92, 25.Okt.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oni će se pobrinuti da ne budem premijer"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je optužio druge njemu bliske političare, da kuju zaveru.

On je naveo da to rade da bi ga sprečili da ponovo bude premijer posle parlamentarnih izbora 2019. godine.

"Oni će se pobrinuti da ne budem premijer", rekao je on na Fejsbuku, na video-snimku sinoćne proslave svog 69. ​​rođendana.

Na proslavi je rekao da je uveren u pobedu svoje stranke Likud, s kojom je na vlasti od 2009. godine.

"Nekoliko nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znam da jedan bivši ministar Likuda razgovara s ličnostima koalicije (koalicione vlade) i kuje subverzivnu zaveru", rekao je Netanjahu svojim političkim istomišljenicima na proslavi, prenosi Frans pres.

Izraelski mediji navode da je Netanjahu aludirao da su u navodnu zaveru umešani predsednik Izraela Ruven Rivlin i jedan od njegovih rivala u partiji Likud, Gideon Sar.

Iako je funkcija predsednika Izraela uglavnom ceremonijalna, on posle parlamentarnih izbora odlučuje kome će dati mandat za sastavljanje vlade. Obično ga daje lideru partije koja je osvojila najviše poslaničkih mesta, ali formiranje vlade može poveriti i nekom drugom.

Gideon Sar i predsednik Rivlin su danas zvanično porekli Netanjahuove optužbe, a kabinet predsednika ih je ocenio kao "paranoične".

Rivlinovi odnosi s Netanjahuom su veoma loši jer predsednik optužuje premijera da je mnogobrojnim ustupcima nacionalističkim i verskim strankama "izdao tradicionalne vrednosti desnice".

Mnogi komentatori smatraju da Netanjahu, osumnjičen u korupcionaškim aferama, optužbom o zaveri pokušava da spreči predsednika da mu ne poveri formiranje još jedne vlade, čak i ako Likud pobedi na izborima.

Netanjahu priprema teren za promenu zakona koja bi primorala šefa države da mandat za formiranje vlade poveri šefu one stranke koja osvoji najviše poslaničkih mandata.

Sledeći parlamentarni izbori trebalo bi da budu novembra 2019. godine, ali mogu biti i ranije ako dođe do krize unutar vladajuće koalicije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanjahu optužio političare da kuju zaveru protiv njega

Izvor: Beta, 25.Okt.2018

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je optužio druge, njemu bliske političare, da kuju zaveru da bi ga sprečili da ponovo bude premijer posle parlamentarnih izbora 2019. godine."Oni će se pobrinuti da ne budem premijer", rekao je on na Fejsbuku, na video-snimku sinoćne proslave svog 69. ​​rođendana.Na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.