Oni VLADAJU svim beogradskim opštinama, sem LAZAREVAČKOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2017, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni VLADAJU svim beogradskim opštinama, sem LAZAREVAČKOM

Ne zna im se tačan broj

Mnoga prezimena su nastajala od muških i ženskih imena. Tako su najčešća prezimena u Srbiji, pa i u Beogradu nastajala prema imenima pravoslavnih svetaca. U Beogradu pak jedno prezime je najbrojnije. I niko ne zna koliko ih ima. Kad bi se ta familija ujedinila, gradom bi samo oni vladali. To moćno prezime nose mnogi u glavnom gradu Srbije, a vi ste ga makar jednom čuli (a možda se i sami tako prezivate).

Da ne dužimo – u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "vladaju" Jovanovići, a vi sigurno znate nekog ko se preziva tako. Ako ne, onda poznajete Petroviće ili Nikoliće. Možda među komšijama imate Markoviće i Đorđeviće?

Prema rečima Ljiljane Đorđević, čije je prezime na petom mestu najčešćih u Beogradu, načelnice Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku, baš ovim redosledom su na tabeli najčešćih poređana prezimena Beograđana.

– Prema popisu iz 2011. godine najveći broj Beograđana preziva se Jovanović. Slede prezime Petrović, Nikolić, Marković, Đorđević, Ilić, Pavlović, Stojanović, Popović i Stanković – kaže Ljiljana Đorđević.

– Zanimljivo je da u svim beogradskim opštinama, osim u Lazarevcu, prednjače upravo Jovanovići. A i u Lazarevcu ne zaostaju mnogo, na drugom su mestu, odmah posle Markovića.

Prema rečima Ljiljane Đorđević, tačan broj Jovanovića se ne zna, kao ni broj nosilaca bilo kod drugog prezimena.

U Barajevu se, recimo, osim, navedenih prezimena pojavljuje i Lukić, na osmom mestu po učestalosti. A među "zalutalim" prezimenima, među deset vladajućih, ima i Mitrovića, Marinkovića i Miloševića, Kovačevića, Simića...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.