Покренут програм „One stop shop“ на граници Албаније и Северне Македоније

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 17:06

Покренут програм „One stop shop“ на граници Албаније и Северне Македоније

Гранични програм Северне Македоније и Албаније „One stop shop“ ступио је данас на снагу, чиме су две земље успоставиле заједничку граничну контролу на граничном прелазу Ћафасан – Ћафтане, што ће омогућити бржи проток грађана обе земље, али и робе компанија које превозе производе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на том граничном прелазу, пренео је Албанијен Пост. Фото: Илустрација/Pixabay На граничном прелазу почетак програма обележили су премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Димитар Ковачевски.
Како је рекао Ковачевски, овај програм пример како треба да се понашају две суседне земље.
“Олакшавање протока људи и капитала истовремено повећава везе и комуникацију међу људима. То повећава и пријатељство међу људима, нешто што је тада недостајало Албанији и Македонији, али сада смо пример како треба да се понашају две суседне земље“, рекао је Ковачевски.
Рама је истакао да је важно да две земље што више олакшају трговинске процедуре, како се институције не би сусретале са беспотребним препрекама и кашњењима на царини.
“Коначно, ми у овом тренутку олакшавамо њихов пролаз и дајемо подстицај не само размени, већ и развоју односа у целини. Албанија пролази кроз изузетну транформацију свог имиџа“, рекао је Рама.
Он је додао да даљи развој и жељени раст туристичке привреде и осталих производних сектора захтева комплексан приступ, а неизоставан је део и трансформација у преласку граница.
Двојица премијера подсетила су да олакшице у промету људи и робе долазе као резултат иницијативе Отворени Балкан’, односно некадашњег “Мини Шенгена“.
Отворени Балкан покренут је 10. октобра 2019. године у Новом Саду, а потписали су га председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и тадашњи премијер Северне Македоније Зоран Заев.
Grčka i Kipar pozdravili nastojanje Turske da unapredi odnose sa EU

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Покренут програм „One stop shop“ на граници Албаније и Северне Македоније се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.