Izvor: RTS, 01.Apr.2022, 16:12

Omladinske radne akcije – sećanje na jedno vreme

Prvi april se obeležava kao Dan omladinskih radnih akcija i podsećanje na jednu od najvećih posleratnih akcija, gradnju pruge Brčko–Banovići. Poslednja je održana 1989, akcijaši se ponegde još okupljaju, a užički svoj dan obeležavaju radno.
Užički akcijaši, po tradiciji, ponovo na okupu na svoj dan uz nostalgično podsećanje na vreme kada su bili na gradilištima.

"Pre svega me podstakne da razmišljam o jednom izuzetno lepom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << periodu svog života u kome nismo pitali ni ko je koje vere ni ko je koje narodnosti, družili smo se i nalazili one stvari koje nas spajaju, dalje jedan patriotizam koji su kroz akcije pokazivali ljudi", seća se Milutin Đuričić.
"Omladina Užica učestvuje u svim akcijama i gradnji gradova, puteva, pruga, dala je maksimum. I danas kad smo svi, što se kaže, sede glave rado se setimo i odazovemo se svim akcijama koje organizuju akcijaši. Želja nam je da pored sedih glava uključimo i mlade ljude i to smo u dosadašnjem periodu i uspevali", kaže Petrašin Drulović.
Užičko udruženje sada okuplja više od 100 nekadašnjih akcijaša koji iza sebe imaju mnogo akcijaškog iskustva i onih rođenih mnogo kasnije, koje su privukle brigadirske priče.
"I danas smo se okupili na 1. april, Dan ORA, da učinimo nešto lepo za ovaj grad i za državu i za nas same, da pokažemo ljudima da nijedan fizički rad nije težak bez obzira na godine", ističe Anđela Spasojević.
Svoj dan obeležili su radno, čisteći od smeća okolinu užičke tvrđave – Starog grada. Sredinom meseca krenuće na pošumljavanje, a do sada su već pošumili nekoliko hektara u okolini grada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.