Ombudsman utvrdio propuste u izboru sudija

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman utvrdio propuste u izboru sudija

Visoki savet sudstva načinio je propuste u postupku izbora sudija 2009. godine, sopštino je zaštitnik građana Saša Janković. Ombudsman dao preporuke za otklanjanje nepravilnosti.

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da je Visoki savet sudstva, u postupku izbora sudija u sudovima opšte i posebne nadležnosti sprovedenom tokom 2009. godine, načinio propuste u radu prema kandidatima za izbor na sudsku funkciju.

U saopštenju se navodi da se propusti sastoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u uskraćivanju mogućnosti sudijama koji su  vršili sudijsku funkciju da se u toku postupka pred VSS izjasne o kriterijumima i merila za izbor.

Propust se sastoji i u uskraćivanju sadržajnog i konkretnog obrazloženja neizabranim kandidatima, kao i u nepotpunom sprovođenju akata Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Janković je ocenio da se propust sastoji i u odsustvu mera za postizanje srazmerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u sudovima na čijem području žive pripadnici nacionalnih manjina.

Radi otklanjanja utvrđenih propusta i sprečavanja da se oni u daljem radu ponove Zaštitnik je VSS-u uputio preporuke.

Preporuke za otklanjanje nepravilnosti

U preporukama se navodi da VSS treba da otkloni uočene propuste iz domena dobre uprave u skaldu sa poretkom i odlukama drugih nadležnih organa, posebno odlukama Ustavnog suda.

U budućem radu, VSS će se dosledno pridržavati načela dobre uprave, a posebno onih koja garantuju transparentnost rada i obrazloženost i utemeljenost odluka organa javne vlasti, te načela koja učesnicima u postupku omogućavaju što delotvorniju zaštitu njihovih prava i legitimnih interesa, posebno u pogledu obaveštenosti o činjenicama koje služe kao osnova za odlučivanje i mogućnosti da se one ospore u toku postupka, navodi se u preporuci.

U preporuci se očekuje i da će VSS unapređivanjem organizacije rada pratećih službi, i po potrebi na drugi način, obezbediti potpunije sprovođenje rešenja Poverenika.

Ombudsman je u preporuci precizirao da u postupcima koje vodi, VSS treba primenjuje  garancije zaštite i ostvarivanja pojedinačnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina i po potrebi, razvije i primenjuje sopstvene postupke i procedure koje obezbeđuju ostvarivanje ustavnih garancija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.