Ombudsman o krizi u RTV i manjinama

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman o krizi u RTV i manjinama

Novi Sad -- Zbog teške finansijske situacije u kojoj je Radio-televizija Vojvodine ugroženo je informisanje na jezicima nacionalnih manjina, kaže pokrajinski ombudsman.

Pokrajinski ombudsman je zato zatražio da što pre bude pronađen dugoročan i održiv model finansiranja te pokrajinske radio-difuzne ustanove.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović razgovarala je sa predstavnicima manjinskih redakcija RTV o teškoj finansijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciji zbog koje je dovedeno u pitanje normalno i održivo funkcionisanje te medijske kuće, uključujući i rad redakcija koje informišsu na jezicima nacionalnih manjina.

Ona je istakla da je Srbija potvrdila Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i na taj način, između ostalog, preuzela i jasno definisane obaveze u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Sprovođenje Okvirne konvencije prati Komitet ministara Saveta Evrope preko izveštaja koji se dostavljaju Generalnom sekretaru periodično i svaki put kad Komitet ministara to zahteva.

Generalnom sekretaru Saveta Evrope periodično se podnosi izveštaj o merama koje su preduzete u primeni odredaba te povelje navodi se u saopštenju i dodaje da, ukoliko bi se ukinulo informisanje na jezicima nacionalnih manjina ili bi se ono svelo na manju meru, ta bi činjenica morala da bude predmet predstojećih izveštaja, što bi dovelo do negativnih posledica.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV Atila Marton istakao je da se pokrajinska radiodifuzna ustanova, samim tim i redakcije koje informišu na manjinskim jezicima, suočavaju sa brojnim problemima.

Kao najveće ističe neodgovarajuću starosnu strukturu zaposlenih, političke pritiske koje trpe manjinske redakcije, ali i potpuno pogrešno shvaćenu uloga manjinskih medija u društvu, zasnovanu na shvatanju da bi oni trebalo da služe isključivo očuvanju kulturne tradicije manjinskih nacionalnih zajednica.

Pokrajinski ombudsman podseća da je Ustavom Srbije propisano da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati i dodaje da eventualnim prestankom informisanja na jezicima nacionalnih manjina ili smanjivanjem obima i kvaliteta informisanja ne samo da se neće izvršavati preuzete obaveze iz navedenih međunarodnih dokumenata, već će se kršiti i Ustav.

Potrebno je da svi relevantni politički faktori u zemlji, u što skorije vreme, pronađu odgovarajući i pre svega na duži rok održiv model finansiranja i funkcionisanja pokrajinske radiodifuzne ustanove, imajući u vidu činjenicu da se na evropskom putu naše države neće tolerisati nepoštovanje Ustava i neizvršavanje međunarodnim ugovorima preuzetih obaveza, zaključeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.