Ombudsman: U društvu se obnavljaju nacističke ideje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: U društvu se obnavljaju nacističke ideje

NOVI SAD -

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih upozorila je danas da se, delovanjem raznih grupa i organizacija, u društvu obnavljaju nacističke ideje i pozvala na pravovremeno reagovanje u odbrani temeljnih ljudskih prava.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra, ta pokrajinska institucija je istakla da posebno uznemiruje to što nacističke ideje nalaze plodno tlo među mladim ljudima.

Kako je dugogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politička, ekonomska i kriza identiteta doprinela da se u društvu smanji otpornost na te ideje, pokrajinski ombudsman zahteva doslednu primenu zakona, efikasnu i pravovremenu reakciju državnih organa u odbrani temeljnih društvenih vrednosti.

Svaka neodlučnost u odbrani ljudskih prava i dostojanstva svakog pojedinca stvara prostor za širenje netolerancije, ksenofobije, antisemitizma, rasizma i svake druge vrste netrpeljivosti, navedeno je u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovljen je u znak sećanja na "Kristalnu noć" 9. novembar 1938. godine, kada su u organizaciji nacističkih vlasti u Nemačkoj, razbijanjem izloga, spaljivanjem sinagoga i ubistvima počeo pogrom nad Jevrejima.

U holokaustu koji je potom usledio, do kraja Drugog svetskog rata stradalo je nekoliko miliona Jevreja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan borbe protiv fašizma

Izvor: B92, 09.Nov.2011, 01:20

Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, ustanovljen u znak sećanja na žrtve Kristalne noći...Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.