Ombudsman: Najveći problem siromaštvo, nasilje i neuređeno radno vreme

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Najveći problem siromaštvo, nasilje i neuređeno radno vreme

Povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana porodice, zaštitnik građana Saša Janković kao najveće probleme u Srbiji istakao je porodično nasilje, siromaštvo i neuredjeno radno vreme koje otežava porodični život.

Janković je u saopštenju istakao neophodnost da se protiv prodičnog nasilja država bori efikasnijim radom nadležnih organa.

"Takođe je posebno značajna efikasna zaštita prava na ograničeno radno vreme, na odmor i druga prava iz radnog odnosa, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su od velikog značaja ne samo za radnika, odnosno radnicu, već i za njihov porodični život. I siromaštvo predstavlja rastuću pretnju porodicama u Srbiji", smatra ombudsman.

U saopštenju je navedeno i da od ukupnog broja pritužbi koje je u prethodnih godinu dana primio Zaštitnik građana, a koje se odnose na zaštitu porodice i porodičnog života, 11 odsto tiče se nasilja u porodici, mahom prema ženama i deci.

Zaštitnik građana istakao je i da se povećava stopa rizika od siromaštva u Srbiji (za 2014. godinu iznosi 25,6 odsto u odnosu na 24,6 odsto u 2013. godini), a riziku od siromaštva najviše su izložena deca (29,6 odsto).

"Teret mera štednje u Srbiji najviše su podnele porodice, a njihove posledice su najteže pogodile decu. Kako bi se obezbedila veća društvena i državna podrška porodicama sa posebno ranjivom decom, Zaštitnik građana je predložio izmene i dopune Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom", smatra ombudsman.

Janković je ukazao i da je bilo značajnog napretka u položaju porodica u romskim naseljima, gde su razlike u odnosu na opštu populaciju i dalje velike.

"Smrtnost odojčadi u tim porodicama je dvostruko veća, a vakcinacija dece preporučenim vakcinama do njihovog trećeg rođendana je dvostruko manja u odnosu na nacionalni prosek. Obuhvat dece obrazovanjem na ranom, predškolskom uzrastu u Srbiji je 50 odsto, a romske dece je gotovo 10 puta manje. Romske devojčice ispod 14 godina dvostruko više su angažovane u održavanju domaćinstva nego u opštoj populaciji", navedeno je u ombudsmanovom saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ombudsman: Siromaštvo rastuća pretnja

Izvor: RTS, 14.Maj.2015

Zaštitnik građana poziva na zaštitu porodice i suzbijanje porodičnog nasilja. Poručuje da je potreban efiksniji rad nadležnih organa i upozorava da je siromaštvo rastuća pretnju porodicama u Srbiji. . Povodom Međunarodnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.