Ombudsman: Deca ulice najranjivija, angažovati celo društvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Deca ulice najranjivija, angažovati celo društvo

Deca ulice najranjiviji su i pravno nevidljiv deo našeg društva, a njihova prava su višestruko ugrožena - počev od bezbednosti do prava na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, ocenio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"U rešavanje tih problema, koji su za decu ulice egzistencijalno važni, mora se uključiti čitavo društvo, jer je to jedini način da za njih izgradimo bezbedno i humano okruženje", poručio je Pašalić povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ulici koji se obeležava 12. aprila.

Kako se navodi u saopštenju, izveštaji, koje je ombudsman izradio u prethodnom periodu, pokazuju da su deca, uključena u život i rad na ulici, često seksualno i radno eksploatisana, žrtve su nasilja i diskriminacije, najčešće žive u ekstremnom siromaštvu, u neformalnim naseljima, često bez pristupa tekućoj vodi i struji, u velikom broju slučajeva bez ličnih dokumenata i pristupa institucijama.

Deca ulice isključena su iz sistema obrazovanja ili im je otežan pristup školovanju, nemaju pristup uslugama i merama zdravstvene i socijalne zaštite i zaštite od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije, takođe je ocena koju je zaštitnik građana ponovio u više svojih izveštaja.

"Zakon o javnom redu i miru ne prepoznaje decu koja su gurnuta u dečje prosjačenje, dečju prostituciju i najgore oblike dečjeg rada kao žrtve zlostavljanja i iskorišćavanja, već ih tretira kao počinioce prekršaja i propisuje njihovu odgovornost ukoliko su dostigli uzrast prekršajne odgovornosti", navodi zaštitnik.

Pašalić navodi da se problemi dece ulice mogu rešiti samo odgovarajućom međusektorskom saradnjom nadležnih državnih organa i institucija i poziva nadležne da tom problemu posvete posebnu pažnju i obezbede da i deca ulice, kao i sva deca, imaju mogućnost da ostvare prava garantovana Ustavom i zakonima.

Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici obeležava se od 2011. godine u više od 130 zemalja sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.