Ombudsman APV: Pogubno zanemarivanje starih osoba

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman APV: Pogubno zanemarivanje starih osoba

Osobe starije od 65 godine čine 17 odsto stanovništva u Srbiji i njihov broj se iz godine u godinu povećava, zaključak je Pokrajinski zaštitnik građana uoči 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Među njima je i sve veći broj dementnih osoba, čije stanje biva kasno dijagnostifikovano i koje potom bivaju smeštene u ustanove zdravstvene i socijalne zaštite. Pokrajinski zaštitnik građana smatra da nepostojanje jedinstvene evidencije ovakvih osoba, kao i neadekvatan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakonom propisani postupak njihovog smeštanja u tzv. ustanove zatvorenog tipa preti da dodatno naruši njihov kvalitet života i ugrozi njihova ljudska prava. Moguće posledice ovakvog stanja po društvo u celini dugoročne su, ali i sagledive. Zbog toga starijim osobama treba posvetiti posebnu i dodatnu društvenu pažnju.

- To se naročito odnosi na osobe kojima je usled njihovog zdravstvenog stanja, odnosno  smeštanjem u ustanove socijalne zaštite, ograničena mogućnost komunikacije sa spoljnim svetom. Uz unapređenje zdravstvene zaštite starijih lica uopšte, koja im se usled sve izraženijeg opšteg siromaštva često uskraćuje u korist drugih, mlađih uzrasnih grupa, potrebno je zakonom posebno urediti smeštaj obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti, ali ujedno utvrditi i njihov broj u našoj zemlji - navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

O starijim osobama ne vodi se nikakva posebna, zbirna evidencija. Na primer, broj obolelih od Alchajmerove bolesti u Srbiji procenjuje se na oko 200.000, dok je broj obolelih od drugih vrsta demencije nepoznat. Jedan od razloga za to je i neprepoznavanje demencije kao oboljenja u našem društvu, zbog čega lečenje dementnih osoba najčešće počinje kada su šanse za uvođenje efikasne terapije i održanje dotadašnjeg kvaliteta života već svedene na minimum. Kao posledica ovoga, javlja se i neadekvatna raspodela i neracionalno trošenje društvenih resursa. Položaj starijih osoba, naglašava Ombudsman, otežava i činjenica da nadležni organi nemaju evidenciju o tome koliko ih je smešteno u registrovanim privatnim ustanovama, niti o tome pod kojim uslovima se taj postupak sprovodi.

- Centri za socijalni rad porodicama potencijalnih korisnika ne daju ni informacije o mogućnostima i postupku smeštaja starijih lica u registrovanim privatnim ustanovama. U slučajevima kada se radi o osobama koje su formalno lišene poslovne sposobnosti, ili onih dementnih koje to nisu, a u čije ime odluke donose njihovi staratelji, potrebno da nadležni organi obezbede adekvatnu pomoć i informisanje pre njihovog smeštaja u ustanove, kako bi se izbegle zloupotrebe i kršenje prava ovih lica - mišljenje je Pokrajinskog ombudsmana.

Tokom proteklih nekoliko godina, u okviru aktivnosti Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM-a) pojačan je nadzor nad radom državnih i privatnih ustanova socijalne zaštite u koje se, između ostalih, smeštaju i starija lica. Uprkos postojanju NPM-a, sprovođenje nadzora nad radom brojnih ilegalnih domova za stare je otežano, što povećava mogućnost zloupotrebe i kršenja prava starijih lica, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji 200.000 obolelih od Alchajmera

Izvor: B92, 30.Sep.2014

Pokrajinski ombudsman ocenio je da je u Srbiji na delu društveno pogubno zanemarivanje prava starijih osoba i naveo da se procenjuje da u zemlji oko 200.000 stanovnika boluje od Alchajmerove bolesti i da pritom nemaju adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu...Pokrajinski ombudsman je u saopštenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.