Ombudmsan: Izjave Dačića i Crkve otvorile prostor za zabranu Parade

Izvor: Press, 03.Okt.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudmsan: Izjave Dačića i Crkve otvorile prostor za zabranu Parade

Janković je gostujući na B92 rekao da, među pravima u čijim ostvarivanjima se Srbija kreće napred sigurno ne spadaju ekonomska, socijalna i kulturna prava, što građane "najviše boli".

"Verujem da će u budućnosti biti sve bolje i ne mislim da Srbija stoji, već da ide napred, pa i u pravcu ostvarivanja jednog dela ljudskih prava, ali ne mislim na ekonomska, socijalna i kulturna, jer tu sigurno ne idemo napred", rekao je Janković.

Govoreći o neodržvanju "Parade ponosa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << on je rekao da sada već postoji "mini tradicija" da neke grupe, koje su počele da grade identitet na sprečavanju mirnog okupljanja građana LGBT populacije, u tome i uspeju.

Prema njegovim rečima, neodržavanje parade je posledica onoga što uslovljava i sva ostala ljudska prava u društvu, a to su vladajuće društvene vrednosti i snaga institucija.

Srpsko društvo, kako smatra, nije jedinstveno po pitanju društvenih vrednosti, zbunjeno je i iako postoje neke elementarne minimalne stvari koje bi trebalo da budu nesporne, kao što je nenasilje, ispostavilo se da je dovoljno zapretiti nasiljem da se neko ljudska pravo ne realizuje.

"Nasilje je postalo argument za neostvarivanje prava. Ne treba da čudi da se neka druga prava ne ostvare jer je neko to rešio. Suština institucija je da zaštite te vrednosti koje propisuju zakon i Ustav, ali institucije se nisu pokazale previše vičnim i voljnim da neselektivno i potpuno principijelno štite sva prava koja smo upisali u Ustav", smatra Janković.

On je napomenuo i da je pre odluke o "Paradi ponosa" bilo više izjava političara, pre svega premijera Ivice Dačića, ali i crkve, koji su na neki nacicn otvorili prostor da se desi to što se desilo".

"Miran skup LGBT populacije ili pravnika su isti u očima zakona. Onda kada se eksplicitno seksulano ponašaju to vređa javni moral i to mora biti zabranjeno i ja bih prvi bio protiv toga", rekao je Janković koji smatra da je za mnoge stvari Evropa postala motiv i "najveća motivacija za političke elite u Srbiji".

Kada je reč o pravima radnika, Janković je rekao da je razgovarao sa ministrom privrede Sašom Radulovićem o neuplaćivanju poreza i doprinosa za radnike.

"Razgovarali smo kako to rešiti i i njegov plan se poklapa sa mojim zahtevom - smanjiti ogromne poreze na rad koje svaki poslodavac gleda da izbegne, uvesti finansijsku disciplinu i zatvarati firme koje to ne mogu da ispune. Na rečima smo se dogovorili, ali mi svakodnevno dolaze radnici i kada se suočite sa njima teško je reći ministar je obećao", rekao je Janković.

Govoreći o vršnjačkom nasilju, Janković je rekao da je ono vidljivije iz više razloga - zato što se češće prijavljuje, ali i zbog njegovog realnog povećanja, za koje uzroci leže u siromaštvu, obrazovnom sistemu koji je zapostavio tu vrstu problema i što roditelji sve manje vremena mogu da provode sa decom.

Kada je reč o torturi u zatvorima, Janković je rekao da nema sistemske torture, već samo pojedinačnih slučajeva, dok je govoreći o pritvoru, rekao da je se mora promeniti način njegove primene i da se mora restriktivnije određivati.

Govoreći o zagađenju u Zajači koje je uticalo na zdravlje dece i povećanu koncentraciju olova u njihovoj krvi, Janković je rekao da su se stvari pomerile sa mrtve tačke, da su grad i Ministarstvo krenuli da unapređuju životnu sredinu i da je zdravlje dece bolje nego što je bilo.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.