Omanuo američki mrmot: Zima nikako da prođe

Izvor: Kurir, 22.Mar.2013, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omanuo američki mrmot: Zima nikako da prođe

Ceremonija datira iz 19. veka i ovekovečena je u flimu "Dan mrmota", sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi. "Fil je namerno i sa predumišljajem uvedio ljude da će proleće doći rano", napisao je u tužbi u zvaničnoj formi tužilac Okruga Batler u jugozapadnom Ohaju Majk Gmoser

SINSINATI - Najčuvenijeg američkog mrmota Panksatoni Fila "čeka krivična tužba" zbog toga što je lažno predvideo rani pocetak proleća ove godine. Fil je "video svoju senku" ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali njegovo predviđanje je potpuno omanulo:

Amerikanci se tresu od hladnoće i preko društvenih mreža ga neumorno kritikuju, dok je jedan tužilac u državi Ohajo čak rekao da će protiv mrmota uložiti tužbu. Po tradiciji, zima će se brzo završiti ako mrmot Panksatoni Fil "vidi svoju senku" kada ga 2. februara iznesu iz jazbine u zapadnoj Pensilvaniji.

Ceremonija datira iz 19. veka i ovekovečena je u flimu "Dan mrmota", sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi. "Fil je namerno i sa predumišljajem uvedio ljude da će proleće doći rano", napisao je u tužbi u zvaničnoj formi tužilac Okruga Batler u jugozapadnom Ohaju Majk Gmoser.

On je napisao da je Fil optužen za "lažno predstavljanje proleća" što je kršenje zakona protiv mira i dostojanstva države Ohajo, i rekao da mu za to "preti smrtna kazna". Bil Dili, predsednik Kluba Panksatoni koji organizuje Dan mrmota, rekao je da će Fil i njegov advokat da se "bore protiv svakog pokušaja izručenja" vlastima Ohaja.

Zima nikako da prestane u Ohaju i okolini, a temperatura je oko minus jedan Celzijusa i predviđa se da će tako biti i narednih deset dana. Tradicionalni Dan mrmota obeležava se još od 1887. godine u gradićima i selima širom SAD i Kanade, ali je centralna manifestacija u Panksatoniju.

Po verovanju, ako je dan sunčan, te Fil, kada ga izvuku iz jazbine, "vidi svoju senku", stanovnike Severne Amerike očekuje još šest nedelja zime. U suprotnom - proleće će stići uskoro. Uprava Kluba panksatonijskog mrmota proglašava svake godine Filovu prognozu, u zoru 2. februara na Goblers nobu, 105 kilometara severoistocno od Pitsburga.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Traže smrtnu kaznu za mrmota Fila zbog najavljenog proleća!

Izvor: Press, 23.Mar.2013, 21:34

Podsetimo, mrmot je 2. februara izašao iz svog skrovišta da 127.godinu zaredom oglasi svoju vremensku prognozu pred nekoliko hiljada posmatrača koji su se obradovali jer mrmot nije video svoju senku, što znači rani dolazak proleća.. Međutim,  kako se ove godine dogodilo upravo suprotno, tužioci...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.