Olujno nevreme širom Srbije

Izvor: Prva.rs, 24.Jun.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olujno nevreme širom Srbije

Grad veličine oraha padao je u Čačku i desetak okolnih sela, rekao je Tanjugu načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.

"Najviše su pogođeni Caganje, Rošci, Prijevor, Trbušani, Miokovci, odnosno sva sela duž Morave", kazao je on.

U Radarskom centru u Užicu je rečeno Tanjugu da su dejstva protivgradne zaštite započeta oko podneva i da traju i tokom popodneva.

Kako navode, još uvek se iznad tog dela Srbije nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << veliki gradonosni oblaci, koji su došli iz pravca Bosne i Hercegovine i prekrili čitavo područje koje pokriva Radarski centar.

U Čačku, grad je padao oko pet minuta i oštetio crepove na krovovima više kuća, dok je u selima padao oko 15 minuta i tom prilikom naneo veliku štetu poljoprivrednim kulturama.

Načelnik kaže da je nakon toga grad pogodio Gornji Milanovac i Lučane.
"Oko 15 časova nevreme je zahvatilo područja ove dve opštine, grad koji je padao nije bio toliko krupan, ali je oštetio poljoprivredne useve", rekao je Broćić.

Olujno nevreme, praćeno gradom pogodilo je i selo Tavnik, između Kraljeva i Čačka, i pričinilo štetu na usevima.

Žitelj Tavnika Dragutin Jevtović, kaže za Tanjug, da je padao grad koji je bio veličine kokošjeg jajeta.
"Grad je polupao pojedine crepove na krovovima, a nekima su stradala i stakla na automobilima. Kukuruz je pretrpeo najveću štetu”, kaže Jevtović.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoiča Kočović, rekao je Tanjugu da su iz pravca Čačka naišli oblaci, spuštajući se Zapadnom Moravom ka Kraljevu.
"Potvrđeno nam je da je u selu Tavnik padao grad veličine oraha, ali da nevreme nije dugo trajalo. Bilo je štete, ali još nemamo povratnu informaciju, kolika je ona”, kaže Kočović.

I Niš je danas po podne zahvatilo nevreme, sa udarima vetra koji su, kako je Tanjugu rečeno u Meteorološkoj stanici u Niškoj tvrđavi, dostizali brzinu od 11 metara u sekundi (oko 40 kilometara na sat).

Načelnik Uprave za vanredne situacije Niš Žarko Damjanović izjavio je da je danas za tri i po sata ispaljeno više od 200 raketa na gradonosne oblake.

Grad veličine kukuruza i manjeg oraha zahvatio je područje Uprave, a najpogođenija područja bila su opštine Meorošina i Doljevac, rekao je on i dodao da su rakete ispaljene između 14:15 i 17:40.

Posle kiše i jakog vetra oko 16 sati, niški kraj je oko 17 sati pogođen i gradom, a posledice su znatno ublažene pravovremenim delovanjem sa protivgradnih stanica, naveo je Damjanović.

U samom gradu vetar je lomio drveće, a bilo je i oštećenih automobila.

Udari vetra dostizali su 11 metara u sekundi ili oko 40 kilometara na sat, rečeno je Tanjugu u Meteorološkoj opservatoriji u Niškoj tvrđavi.

Regionalna televizija "Belami" javlja, pozivajući se informacije iz niške
Elektrodistribucije, da su pojedini delovi Niša ostali bez struje i da se očekuje normalizacija snabdevanja tokom večeri.

Nezapamćeno nevreme pogodilo je popodne i Pirot, a izuzetno jak vetar je odneo limene krovove sa nekoliko zgrada u centru grada, ali nije bilo povređenih.

Najgore je bilo u Dositejevoj ulici, u strogom centru grada, gde su pali krovovi sa dve zgrade.

Tamo se deo krova sa nadogradnje obrušio na stambenu kuću i teško oštetio krov kuće i krovnu konstrukciju.

Limeni krov je pao i sa dela zgrade Osnovne škole "8. septembar".

Deo krova sa zgrade u Dragoševoj ulici, takođe u centru Pirota, pao je na stambenu kuću Božidara Vlatkovića, koji se u tom momentu nalazio u svom domu.
"Za vreme oluje bio sam u kući. Sa susedne zgrade koja je nadograđena materijal je leteo na sve strane i čula se lomljava. Dobar deo krova je pao na krov moje kuće. Teško je oštetio i krov i krovnu konstrukciju tako da mi sada krov prokišnjava, ali ne smem ništa da preduzimam, s obzirom da deo limenog krova još uvek visi i mogao bi da padne i povredi nekoga", kaže Vlatković za Tanjug.

Član Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov kazao je
Tanjugu da su članovi Štaba obišli sva mesta i da se nakon jakog
nevremena situacija normalizuje.
"Problema je bilo na putevima od sela Krupac ka Velikom selu, gde je na kolovoz palo stablo pa je bilo zakrčenje puta, kao i na putu ka selu Barje Čiflik, gde je takođe vetar obarao granje pa je on delimično prohodan, na nekim mestima je jedna kolovozna traka, na nekim druga
traka", kazao je Savov.

On je dodao da su ekipe Javnog preduzeća "Komunalac" na terenu i čiste grad od granja i delova stabala koja je oborio vetar.

Putevi Srbije upozorili su vozače da budu posebno oprezni na području Kragujevca, Žagubice, Bora i Majdanpeka, gde se danas očekuju pljuskovi sa grmljavinom i gradom.

Vozači treba da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju.

Oblačnost će se kasnije, kako je najavio Hidrometeorološki zavod Srbije, premeštati ka Negotinu i Kladovu, saopštili su Putevi Srbije.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.