Oluja protutnjala centralnom Evropom

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oluja protutnjala centralnom Evropom

Ceo region srednje Evrope danima je morila tropska vrućina, ali su žegu smenile oluje koje su u Češkoj i Poljskoj napravile značajnu štetu, dok je jedna osoba izgubila život. Jak vetar u delovima Austrije čupao drveća, nosio krovove, rušio dimnjake, lomio prozore.

U olujnom nevremenu s jakim pljuskovima koje je prošle noći prešlo preko Češke i juga Poljske, jedan čovek na severu Češke je poginuo, popadalo drveće je zaustavilo vozove na osam pruga, a u nekim mestima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u susednoj Poljskoj ulice su se pretvorile u bujice.

Ceo region srednje Evrope danima je morila tropska vrućina s temperaturom i do 39 stepeni, a žegu su u Poljskoj i Češkoj smenile jake oluje, negde sa gradom, dok je danas temepratura niža i za 10 stepeni.

U Jeržmanjicama, na severu Češke, poginuo je 64-godišnjak dok je pazio da li će nabujali potok poplaviti njegovu baštu.

Zbog nabujalih potoka i rečica koje su se zbog obilnih padavina izlile iz korita, vatrogasci su tokom noći evakuisali i nekoliko desetina dečijih letnjih kampova širom Češke.

Oboreno drveće i granje na prugama zaustavilo je nekoliko desetina vozova, a obustavljen je saobraćaj i na nekim lokalnim putevima.

Na istoku Češke su mnoga domaćinstva zbog pokidanih vodova ostala bez struje.

Olujno nevreme posle tropske vrućine zahvatilo je sinoć i tokom noći jugozapad Poljske. Najviše štete je u regionu Donje Šlezije.

Vatrogasci su izlazili na teren tokom noći na više od 600 mesta. Zbog obilnih pljuskova u nekim opštinama proglašen je najviši stepen uzbune zbog poplava.

"Oluje su tokom noći zahvatile dve trećine vojvodstva", rekao je televiziji TVN24 portparol regionalne Vatrogasne straže Kšištof Gjelsa.

Oštećeno je 460 trafostanica i bez struje je 29.000 ljudi u vojvodstvu Donja Šlezija.

U Žuravini kraj Vroclava, vetar je oborio stogodišnji hrast na kuću ali niko nije nije povređen pošto je drvo palo na prostorije u kojima nije bilo nikoga.

Oko ponoći je veliko drvo palo i na putnički voz iz Varšave za Vroclav. Videvši stablo koje oluja opasno naginje, mašinovođa je kočio, ali je drvo ipak pogodilo lokomotivu, te je mašinovođa povređen.

Austrija, osveženje i problemi

Vrućine su danima zadavale brigu Austrijancima, ali je sinoćnja oluja, pored osveženja donela i probleme.

U pokrajini Donja Austrija vatrogasci su imali pune ruke posla.

Na severozapadu pokrajine, u opštini Tuln, kao i na jugu, prema rečima portparola vatrogasaca Aleksandera Nitnera, vatrogasci su imali više od 130 intervencija.

Oluja je čupala drveće, pa oborena stabla blokiraju ulice, brojni krovovi su oštećeni, a odžaci urušeni.

U pokrajini Štajerskoj olujni vetrovi brzine do 100 kilometara na čas napravili su značajnu štetu.

Kao i u drugim delovima zemlje i u Štajerskoj je vetar čupao drveće, nosio crepove sa krovova i lomio prozore.

Na teritoriji opštine Murtal, jedan teretni voz udario je u drvo koje je palo na šine, a u Gracu je drvo palo na taksi.

U mestu Labnic je oluja je pokidala delove dalekovoda, pa je to naselje bez struje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.