Oluja čupala drveće u Nemačkoj

Izvor: B92, 05.Avg.2013, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oluja čupala drveće u Nemačkoj

Berlin -- Nakon tropskog talasa, nevreme je u nedelju pogodilo celu Nemačku i izazvalo velike štete. Ulice su poplavljene, oluja je čupala drveće, a ima i povređenih.

Dok neki već nedeljama čeznu za osveženjem, drugi strahuju da je došao kraj letu. Posle nesnosnih vrućina, usledilo je tropsko nevreme.

Svetski meteorolozi najavljuju da će leto u narednom periodu biti znatno prijatnije, pravo "okasnelo leto".

Međutim, letnje nevreme ne donosi samo prijatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << temperature. Tako je Nemačku za vikend pogodilo pravo nevreme koje je izazvalo velike štete.

U Brandenburgu su, nakon udara groma u jedan kamp, 22 deteta i nekoliko mlađih osoba završili na posmatranju u bolnici. Nakon nevremena u nedelju uveče u Brandenburgu, poplavljeno je više ulica, dok je vetar čupao drveće.

U Saksoniji su gromovi pogodili nekoliko kuća i izazvali požare. U nemačkom gradu Kemnicu, u nedelju uveče, nevreme praćeno jakom kišom poplavilo je podrume i dvorišta kuća, odnelo šahtove, čupalo drveće i grane.

Na jugu Nemačke je 2500 izviđača i posetilaca moralo u nedelju po podne da se sakrije u jednu kasarnu i da se spase od nevremena. Oluja je potpuno uništila njihov izviđački kamp, a 38 osoba je morala da bude pružena medicinska pomoć, dok je deset ljudi završilo u bolnici.

U Berlinu je oluja praćena kišom poplavila ulice podrume. I jedna javna garaža je poplavljena, pri čemu se oštećeni automobili.

Postavlja se pitanja da li nevreme najavljuje i skori kraj leta.

U Srbiji nakon nesnosnih vrućina i najavljenih 40 stepeni za naredne dane, meteorolozi u petak očekuju osveženje uz pljuskove i grmljavinu, a početkom naredne sedmice najavljuju nestabilno vreme i veći pad temperature.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.