Olivera Marković sahranjena u Aleji velikana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2011, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olivera Marković sahranjena u Aleji velikana

BEOGRAD -

Slavna filmska, pozorišna i televizijska glumica Olivera Marković sahranjena je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Od Olivere Marković se, uz sina Gorana Markovića sa porodicom, oprostili rodbina, prijatelji, kolege iz sveta filma i drugi poštovaoci njenog lika i dela.

U oproštajnom govoru je glumica Ružica Sokić istakla da je Olivera Marković bila umetnica sa smislom da tumači i svedoči o vremenu u kojem živi, da saoseća sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čovekom, da ga brani umetnošću, zbog čega je bila i ostala omiljena kod publike.

Imala je prirodni dar da nađe prave emocije za patnju i za radost, da bude ubedljiva i da zrači sa scene, izjavila je Ružica Sokić i dodala: Gledajući je od njenih prvih uloga, mislim da sam zbog nje i ja krenula istim putem, bila mi je uzor u svemu.

Olivera Marković je davala sebe umetnosti i ljudima sa kojima je bila bliska. Uloge u komadima "Karolina Rječka", "Plači voljena zemljo", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Majka hrabrost", "Vučjak" predstavljaju njene neprevaziđene vrhunske kreacije, kao i uloge u filmovima i serijama "Balkan ekspres", "Nacionalna klasa", "Sabirni centar", "Tito i ja", ocenila je Ružica Sokić.

Među nagradama Olivere Marković su dve Zlatne arene u Puli, Zlatni ćuran na festivalu u Jagodini, Dobričin prsten za celokupno životno delo.

Ukazujući da je Olivera Marković imala izuzetan pevački dar, Ružica Sokić je rekla: "Bog joj je dao talenat, da u svemu što je radila bude vrhunska".

U Aleji zaslužnih građana se od Olivere Marković oprostila glumica Dara Čalenić.

Opelo su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Sahrani su prisustvovali bivši ministri kulture Voja Brajović i Nebojša Bradić, velikani srpskog glumišta Milena Dravić, Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Tihomir Arsić, Svetozar Cvetković, Eva Ras.

Olivera Marković umrla je u Beogradu u 87. godini, posle duge i teške bolesti.

Rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine.

Olivera Marković je i na drugim teatarskim scenama širom bivše Jugoslavije ostvarila veliki broj uloga.

U impozantnom opusu od 63 snimljena filma su "Sumnjivo lice", "Vlak bez voznog reda", "Uzavreli grad", "Dr", "Kozara", "Put oko sveta", "Sibirska ledi Magbet" , "Petrijin venac", "Majstori, majstori", "Moj tata na određeno vreme", "Braća po materi".

Za televiziju je snimila 13 drama, 26 serija i više šou - programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio - dramama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.