Oland otvorio posetiocima vrata Jelisejske palate

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland otvorio posetiocima vrata Jelisejske palate

Francuski predsednik Fransoa Oland i njegova partnerka Valeri Trirveler dočekivali su danas posetioce u svom zvaničnom domu, raskošnoj Jelisejskoj palati.

Predsednik i prva dama su se rukovali i potpisivali autograme mnogobrojnim znatiželjnicima koji su čekali u dugim redovima da bi videli unutrašnjost palate iz 18. veka koja je specijalno otvorena za javnost povodom godišnjeg festivala "Dani baštine" kada istorijske i vladine zgrade širom Francuske otvaraju vrata za javnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- "Ja sam ovde samo podstanar. Pravi vlasnik je narod - kazao je Oland za francusku televiziju.

Festival je prilika da Francuzi i turisti prošetaju delovima javnih ustanova koji su obično zatvoreni za javnost.

Osim u Jelisejsku palatu, posetioci ove godine mogu da zavire i u unutrašnjost kule sa satom železničke stanice Gar de Lion, kao i u rezidenciju britanskog ambasadora u Parizu.

Međutim, izgleda da najviše interesovanja zasad pobuđuje zgrada u ulici Ke dez Orfevr u broju 36, istorijsko sedište pariske sudske policije, koju parižani zovu "hramom kriminala".

Naime, tu se nalaze kancelarije kriminalne brigade francuske policije, koju je u svojim romanima o inspektoru Megreu, najpopularnijem detektivu francuske književnosti, ovekovečio Žorž Simenon i kroz koje su prošli neki od najopasnijih francuskih kriminalaca.

Kriminalna brigada, koja obično izbegava publicitet, odlučila je da ove godine otvori svoja vrata za javnost povodom 100. godišnjice od osnivanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Fransoa Oland primao sugrađane u Jelisejskom dvorcu

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2012

16.09.2012. -..Predsednik Francuske Fransoa Oland je danas lično razgovarao sa svojim sugrađanima u glavnoj rezidenciji – Jelisejskom dvorcu, čija su vrata otvorena jedan dan u godini povodom Dana evropskog nasleđa. Primajući goste, Oland je naglasio da predsednički dvorac pripada čitavom narodu...Predsednik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.