Olakšan put do  kredita

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšan put do kredita

Građani sa prihodima manjim od 35.000 dinara, preduzeća sa trenutnim problemima u poslovanju, kao i poljoprivrednici moći će da se lakše i jeftinije zaduže, ali tek od početka sledeće godine. Izvršni odbor Narodne banke Srbije juče je usvojio odluku koja će bankama omogućiti manja izdvajanja za ove klijente, pa će tako kreditiranje biti atraktivnije. Ipak, ovo je samo mogućnost, a na bankama je da li će jeftinije kredite ponuditi.

Kako je najavio Dejan Šoškić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << guverner NBS, odluka o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke koja je doneta dužnicima srednje kategorije omogućiće jednostavnije finansiranje i refinansiranje kreditnih obaveza. Novom odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka promenjeni su kriterijumi za ocenu kreditne sposobnosti dužnika. Drugim rečima, banke će imati manje troškove, pa bi tako trebalo da ponude i niže kamatne stope.

- Odluka će učiniti kreditiranje atraktivnije. Pospešiće banke da lakše odobravaju kredite i omogućiće stvaranje prostora za dodatno snižavanje kamatne stope - istakao je Šoškić.

Krediti za đubrivo

U bankama kažu da je ovaj potez NBS bio i očekivan jer je prethodna verzija propisa imala za rezultat veća rezervisanja. Posle primene nove odluke kapital banaka biće manje opterećen za 57 milijardi dinara.

- To će pomoći najviše dobrim firmama koje su finansijski preopterećene - tzv. nelikvidna, ali ne i nesolventna preduzeća koja posluju dobro, ali s druge strane imaju lošu strukturu dugova. Banka je i do sada izlazila u susret višegodišnjim klijentima koji uredno primaju platu a imaju primanja niža od 35.000 dinara izdvajanjem obaveznih rezervacija po ovom osnovu. Imajući u vidu niske prosečne plate u Srbiji, ovakva odluka NBS će svakako doprineti tome da klijentima sa niskom primanjima budu dostupnije razne vrste kreditnih proizvoda - kažu za "Blic” u Eurobanci EFG.

Osim građana i preduzeća, odluka NBS će se odnositi i na poljoprivredne proizvođače. Oni su često imali problem kada je trebalo da prilože neku garanciju za traženi kredit. Novina je da će banke prihvatiti kao sredstvo obezbeđenja zajma robni zapis (hartija od vrednosti izdata od javnog skladišta po osnovu ugovora o skladištenju između poljoprivrednika i skladišta, a dokazuje vlasništvo nad naznačenom količinom i kvalitetom uskladištenog proizvoda).

Povoljno kreditiranje

- Ovakvo kreditiranje i garancija naročito su povoljni za finansiranje obrtnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, jer omogućava da se zalihe robe sačuvaju za periode kada će doći do skoka cene, a da je poljoprivredniku omogućen nesmetan proces dalje proizvodnje. Ovi kratkoročni krediti koji kao obezbeđenje imaju robne zapise namenjeni su finansiranju nabavke obrtnih sredstava kao što su đubrivo, gorivo ili seme - kažu u Eurobanci EFG.

Prema računici NBS, banke trenutno drže u svojim bilansima 447 milijardi dinara kao rezervu za rizične plasmane, a novom odlukom za te namene izdvajaće 390 milijardi dinara. Guverner je istakao da centralna banka neće smanjivati obavezne rezerve i dodao da su banke likvidne jer imaju 1,9 milijardi evra na računima, a 125 milijardi dinara drže u repo hartijama NBS.

- Usvojene novine obezbediće i smanjenje troškova kreditiranja banaka, a to ne znači dodatnu likvidnost banaka, koja bi mogla da ugrozi finansijsku stabilnost u situaciji kada je inflacija iznad gornje granice cilja. To će značiti dodatnu sigurnost depozita građana, a ujedno ne smanjuje se rezerva likvidnosti bankarskog sektora - ukazao je Šoškić.

Privrednici: Početak

Verujemo, poručio je guverner, da današnja odluka zadovoljava zahteve privrednika i da će olakšati kreditiranje domaće privrede koja je trenutno "nelikvidna, ali nije nesolventna”. A privrednici su zadovoljni što je učinjen prvi korak i očekuju sledeće poteze.

- Dobro je što su se stvari pokrenule. Ili će firme dobiti novac za investicije i obrtna sredstava ili će propasti. Problem su i dalje skupi krediti. Plaćamo mesečne kamatne stope od 2,5 odsto, dok naši partneri kod istih banaka, ali u Beču plaćaju 2,4 odsto, ali godišnje, i to fiksno. Sa takvim kamatama u Srbiji ne bi mogla da izdrži nijedna privreda u svetu. Sledeće što očekujemo jeste da se olakšaju procedure za dobijanje kredita, naročito deo koji se odnosi na hipoteke - kaže za "Blic” Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna "Farmakom MB”.

Osim jeftinijih kredita, preduzeća veoma zanima i da banke priznaju vrednost hipoteka, i to realnu, a ne potcenjenu. Branislav Grujić, predsednik Poslovnog kluba "Privrednik”, ističe da su se stvari pokrenule, ali...

- Tek ćemo videti cenu kredita kada banke naprave proračun nakon ove odluke - ističe za "Blic” Grujić.

Blagi ustupak zahtevima privrednika

Ekonomisti smatraju da je ovom odlukom Izvršnog odbora NBS napravljen blagi ustupak pritiscima i zahtevima privrednika. Rizik kreditiranja onih koji imaju problem s likvidnošću i dalje ostaje, a banke ipak imaju više motiva da ulažu u državne hartije od vrednosti.

- Ne treba očekivati da će se izmenom odluke NBS o klasifikaciji nešto bitno promeniti jer se time rizik ne menja. Do sada novac nije bio problem, banke ga imaju, već to što s njihove strane ne postoji spremnost da investiraju u privredna društva. Rizik preduzeća i motiv banaka ostaju isti - naglašava za "Blic” Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu.

Povezane vesti: Šta banke više ne mogu da rade NBS: Banke da pošalju građanima novi plan otplate Padaju kamate na kredite Banke sebe ugrožavaju previsokim kamatama Za opštine kredit od 30 miliona evra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.