Izvor: Blic, 17.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okretni turbo-bič

Okretni turbo-bič

Bakterije se kroz mikrokosmos ili kreću izuzetno brzo ili se teturaju. Kako njihov pogon funkcioniše na molekularnom nivou do sada je bila tajna. Japanski naučnici uspeli su da je delimično rasvetle, bar kada je reč o salmoneli, na slici. Bičevi ovog mikroba su snopovi tankih niti, čija molekularna struktura podseća na spiralno umotan list papira. Motor u ćelijskoj membrani pokreće bič koji se obrće kao propeler više stotina puta u sekundi. Keiči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Namba iz kompanije 'Macušita' prvi je stručnjak na svetu koji je rendgenski utvrdio proteinsku strukturu biča. Otkrio je i 'molekularni prekidač' uz koji salmonela neverovatnom brzinom menja pravac okretanja propelera. Neznatna promena molekularnog sastava i salmonela više ne pliva u jednom smeru već naglo počne da se tetura.

Otkriće je oduševilo nanotehnologe. Oni bi najradije sami konstruisali ovakav molekularni pogonski mehanizam. To bi im omogućilo da mašine svedu na atomski red veličina, a u ovom mini-formatu takve mašine bi mogle da se kreću kroz ljudsko telo. CDC/MA

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.