Okončanje bojkota SP izazvalo pohvale i skepticizam

Izvor: Southeast European Times, 19.Okt.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončanje bojkota SP izazvalo pohvale i skepticizam

Albanska opozicija okončala je dvogodišnji bojkot parlamenta, ali se žestoko suparništvo sa vladajućom DP nastavlja.

18/10/2011

Erl Murati za Southeast European Times iz Tirane -- 18.10.2011.

Posle dvogodišnjih protesta i štrajkova glađu, albanska Socijalistička partija okončala je bojkot parlamenta prošlog meseca, ali mnogi smatraju da je taj korak nedovoljan i da dolazi prekasno.

U Izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku, objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prošle nedelje, EK nije predložila status kandidata za Albaniju, zaključivši da zemlja zaostaje na mnogim reformskim poljima. EK je konstatovala da je bojkot SP doprineo sporom tempu reformi, za šta je opozicija okrivljivala vladu.

„Umesto da sprovodi reforme za unapređivanje demokratskih standarda, Albanija prolazi kroz period de-demokratizacije“, rekao je za SETimes poslanik SP Ditmir Bušati.

Vraćanje u parlament, međutim, ne znači bezuslovnu podršku nacrtima zakona koje vlada upućuje u parlament, navodi SP.

„Naša misija nije da glasamo za nepotpune inicijative vlade, naduvavanjem parlamentarnih brojki za usvajanje zakona. Mi želimo da idemo napred i ovog puta imamo pravu parlamentarnu inicijativu, koja će pretvoriti preporuke EU u konkretan radni plan“, rekao je potpredsednik SP Saimir Tahiri za SETimes.

Opozicija je predstavila predlog u kojem je izneto deset oblasti za reformu vlade -- uključujući predlog da dve strane postignu konsenzus o imenovanju šefova nezavisnih institucija, kao što su ombudsman i guverner centralne banke.

„Naša misija nije da se pretvaramo da radimo, nego da naporno radimo kako bi Albanci dobili prava rešenja“, rekao je Tahiri.

Uprkos priči o stranačkom jedinstvu i vođenju upravnih reformi, SP nije dovoljno jaka da sama sprovede reforme, a neki postavljaju pitanje jedinstva stranke.

Prema rečima bivšeg predsednika SP Fatosa Nanoa, stranka nije ozbiljna u svojim naporima da vodi reforme. „Ona samo [predstavlja] takvu sliku“, rekao je Nano.

U međuvremenu, analitičar Aleksadar Cipa kaže da će podele unutar stranke uticati na njenu mogućnost da vodi.

„Opozicija na čijem je čelu Rama u situaciji je u kojoj su nedostatak inicijative i solidarnosti sa njenim liderom evidentni“, rekao je Cipa za SETimes.

„Pitanje je koliko je iskrena ova odluka o povratku u parlament. Ovi signali su zbunjujući i kontradiktorni, baš kao rukovodstvo SP“, rekao je poslanik DP Tritan Šehu za SETimes.

„Opozicija, sa svojim tvrdoglavim stavom u protekle dve godine, naštetila je imidžu zemlje, reformama i procesu integracije [u EU]“, dodao je on.

Ipak, drugi vide kraj bojkota kao uvod u novi politički zastoj u Albaniji.

„Ono što će se desiti sa povratkom opozicije u parlament je vrlo jednostavno: oštra demokratska dijalektika preći će sa ulice u parlament“, kaže novinar Mustafa Nano za SETimes.

On je, međutim, rekao da bi situacija mogla da ima i pozitivan prizvuk.

„Broj zakona za koji je potrebna saglasnost obe stranke u parlamentu biće odobren zbog unutrašnjeg i međunarodnog pritiska. Međutim, to je samo malo olakšanje, jer će antagonizam između većine i opozicije ostati isti.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.