Okončana drama u Sarajevu

Izvor: RTS, 28.Okt.2011, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana drama u Sarajevu

Vehabija Mevlid Jašarević iz Novog Pazara otvorio vatru na američku ambasadu u Sarajevu, nakon čega je pogođen u nogu snajperskim hicem. Ranjen jedan policajac, grad blokiran. Jašarević imao najmanje jednog saučesnika.

17.19 - Napadač je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara. Jašarević je krajem 2010. godine priveden u Novom Pazaru tokom posete stranih ambasadora ovom gradu. 

17.12 - Napadač identifikovan. Nezvanično - vehabija iz Novog Pazara, povezan sa radikalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << islamistima u Gornjoj Maoči.

17.03 - Tokom pucnjave, napadač vikao "Alahu akbar", tvrde svedoci.

16.47 - U toku potera za još jednom osobom. 

16.31 - Napadač ranjen. Uhapšen i ubačen u kola Hitne pomoći. Spekuliše se da je nosio pojas ispunjen eksplozivom.

16.23 - Napadač na američku ambasadu u Sarajevu pogođen hicem iz snajpera. 

16.20 - Napadač na američku ambasadu je, tvrde svedoci, vehabija. 

16.11 - U pucnjavi ranjena dva policajca. U toku intervencija specijalaca. Pucnjava sve dalje od američke ambasade. 

16.04 - Napadač je pobegao dalje od američke ambasade, ali se pucnji čuju iz okoline obližnje Tehničke škole. Napadač nosi torbu, policija strahuje da je puna eksploziva. 

Mevlid Jašarević iz Novog Pazara pucao na američku ambasadu u Sarajevu. U sukobu sa policijom Jašarević lakše povređen u nogu hicem iz snajpera, javlja sarajevo-x.com. Jedan policajac ranjen.

Jašarević (23), vehabija iz Novog Pazara, odeven u maskirnu jaknu i uzvikujući "Alah akbar" pucao je iz "kalašnjikova" po američkoj ambasadi i teško ranio jednog policajca.

U toku je potera za najmanje jednim Jašarevićevim saučesnikom koji je nakon što je pucao iz pravca Građevinsko-geodetske i Mašinske škole, pobegao.

Sumnja se da je bilo još dva saučesnika za kojima se traga. Policija je primila dojavu i da je u obližnjem tržnom centru podmetnuta bomba. Istraga je u toku.

Odmah po početku pucnjave, na mesto događaja stiglo je nekoliko vozila sa specijalcima. Naselje Marindvor u kojem se nalazi američka ambasada je blokirano.

Niko od američkih diplomata nije ranjen, naveli su diplomatski izvori.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da je Jašarević dobro poznat policiji i da je bio pod stalnom prismotrom u Novom Pazaru.

Veljović ističe da je protiv Jašarevića podneto nekoliko prijava za remećenje javnog reda i mira.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će MUP i policija Srbije dati maksimalan doprinos borbi protiv terorizma, kao najvećeg univerzalnog zla modernog sveta.

"Teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radikalnih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta", rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da je krajem prošle godine, tokom poslednje posete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, a prilikom pretresa kod njega je pronađen nož.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oštro je osudila napad na ambasadu SAD u Sarajevu, ističući da je reč o napadu na mir u BiH.

U osudi se pridružio i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ističući da će od nadležnih organa očekuje hitnu i efikasnu istragu o napadu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.